1
mrt

Maczima maart

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Schrijver en dichter Mustafa Kör
Na een zwaar auto-ongeluk lagen de ruggengraat en het leven van Mustafa Kör in puin. De literatuur betekende voor hem een licht- en keerpunt. “Dat ik ooit een schrijver zou worden, had ik nooit kunnen voorspellen. Nu kan ik me niets anders meer voorstellen.”
Bellastoma, omdat het leven met een stoma mooi kan zijn
“Een stoma, dat leek me de ultieme gruwel, iets voor bejaarden die hun zetel niet meer uitkomen. Toen ik het verdict te horen kreeg dat ik levenslang afhankelijk zou worden van een stoma, stortte mijn wereld in elkaar. Maar geleidelijk aan ontdekte ik, dat die ultieme nachtmerrie mij de ultieme vrijheid gaf. Mijn stoma betekende niet het einde, maar het begin van een boeiend leven.”
Nooit meer ziek: fictie of straks realiteit?
We evolueren in snel tempo van een geneeskunde die ons geneest naar een geneeskunde die ons gezond houdt of zelfs beter maakt. En dat dankzij de snel evoluerende technologische ontwikkeling. Dat is de basisstelling van moleculair oncoloog en digitaal bioloog Koen Kas. Hij schreef er een boek over: ‘Nooit meer ziek’.
Bacteriën zijn levensnoodzakelijk
Daar zijn de wetenschappers het steeds meer over eens. Recent verschenen meerdere toegankelijke boeken die het brede publiek inzicht geven in de bacteriën die overal aanwezig zijn. Ons lichaam biedt onderdak aan meer dan honderd biljoen bacteriële cellen, die samen ongeveer 1,5 kilo wegen, en dat is maar goed ook, zo blijkt
Op zoek naar de mysteries van het Lam Gods.
We beseffen het te weinig, maar België beschikt over één van de allergrootste kunstwerken ter wereld: Het Lam Gods, waarvan één luik – de ‘Rechtvaardige Rechters’ – sinds 1934 spoorloos is. De stad Gent grijpt de vijf jaar durende restauratiewerken van dit meesterwerk aan om toeristen uit te nodigen op zoek te gaan naar de mysteries van het Lam Gods. 

Voor een abonnement op Maczima (10 euro voor 10 nummers) kun je terecht bij Ellen Panne,
T. 02 246 47 00,  maczima@cm.be.

Reacties

29/03/2015 - 13:34
andre Van Meirhaeghe zegt:
Ik vond speciaal het artikel "BELLASTOMA " heel goed!
Wij hebben een vriendin die reeds 3 jaar stoma patiente is,
en zelfs niet meer durft buiten komen. Wij hebben haar dit
nummer van maczima gegeven en hopen dat ze daar eventueel
iets aan heeft!
André V.

Login of registreer u om te reageren op dit artikel.