24
mrt

“Eet elke dag een handvol noten”

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Bij ons heeft ze de vorm van een driehoek of piramide, bij onze noorderburen is het een schijf of eetbord: de handleiding voor een gezond eetpatroon. Het Nederlandse Voedingscentrum presenteerde deze week zijn herwerkte versie van de Schijf van Vijf. Met vijf vakken waaruit je elke dag voldoende moet binnenkrijgen.

“Een gezond dieet bevat nog meer groente: 250 in plaats van 200 gram per dag, zoals in de vorige Schijf van Vijf”, zegt het Voedingscentrum. “Verminder de hoeveelheid vlees tot maximaal 500 gram per week. Bij een gemiddelde portie van 100 gram betekent dat dus twee dagen per week géén vlees. Wel: een keer per week vis en een keer peulvruchten. Twee à drie eieren passen ook in een gezonde voeding. Dankzij vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten doen je LDL-cholesterol dalen, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12.”

Daarnaast adviseert het Voedingscentrum 25 gram ongezouten noten per dag. “Noten verlagen net als peulvruchten het LDL-cholesterol. Noten verlagen ook het risico op hartziekten.”
Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (ViGez) hoopt te leren uit de nieuwe Nederlandse richtlijnen. Want de organisatie werkt aan een geüpdatete voedingsdriehoek die volgend jaar wordt gepresenteerd. “Het eten van noten werd in Vlaanderen nooit afgeraden, maar ook niet aangeraden”, zegt voedingsexperte Loes Neven van het ViGez. “Noten zijn een bron van gezonde, onverzadigde vetten. In het verleden heerste een vetfobie, uit de filosofie dat vetten calorierijk zijn. Het is een nieuwe trend om niet alle soorten vetten te veralgemenen. Net zoals er een duidelijke evolutie is naar meer peulvruchten als alternatief voor eiwit en als belangrijke bron van vezels.”

Geen suiker of wit brood
Daarnaast is er de trend van plantaardige, duurzame voeding. Dat gaan we in overweging nemen. Ze kiezen er ook voor - wat ze altijd deden - frisdranken en gesuikerde producten weg te laten uit hun Schijf. Ze gaan nu een stapje verder, om minder gezonde varianten van dagelijkse producten te bannen. Wit brood mag niet, volkoren of bruin wel.”
Omdat niemand het volhoudt om alleen maar verantwoord te eten, geeft het Nederlandse Voedingscentrum een richtlijn voor kleine zonden. Maximaal drie keer per dag is een koekje of speculaasje, een lepeltje saus of stukje chocolade toegelaten. Grote zonden, zoals een pak friet of een stuk taart, beperk je het beste tot maximaal drie keer per week.
Je moet minimaal anderhalve liter vocht per dag opnemen. Naast water worden drie kopjes groene of zwarte thee aangeraden, om “de bloeddruk te verlagen en risico op beroerte te verkleinen”.
Koffie mag, zonder suiker en beperkt tot vier kopjes. Bij espresso of koffie van cups is twee de limiet. Drink best geen alcohol, of hooguit één glas per dag.

Bron: GVA 24 Maart 2016

Reacties

19/02/2018 - 20:15
Inge64 zegt:
Interessant voor goedkope en gezonde maaltijden zijn de kookboeken die te verkrijgen zijn bij het cebud in geel en via de website. Ik werd er achteraf uitgenodigd om aan een sessie verdeeld over Vlaanderen over de samenstelling van een maandbudget per groep deel te nemen.
28/11/2018 - 9:58
Jeromba zegt:
Elk jaar raap ik een zo groot mogelijke voorraad okkernoten. Af en toe eet ik dan een portie. In de winkel is dat meestal 10 Euro per kilo. Door ze te rapen is dat dan gratis en ben je daar bovenop in contact met de natuur geweest, alleen maar voordelen. Bijna overal waar ik kom kijk ik waar die bomen zijn om dan op het juiste moment te oogsten. Heel mijn leven kijk ik uit naar het begin van het seizoen. Die verse witte okkernoten zijn voor mij de lekkerste.

Login of registreer u om te reageren op dit artikel.