1
sep

Maczima september

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Kunstenares Berlinde De Bruyckere
Wij ontmoeten Berlinde De Bruyckere op de dag waarop zij van de Universiteit Gent een eredoctoraat krijgt uitgereikt. Zij heeft zopas haar succesvolle overzichtstentoonstelling in het SMAK, rond het centrale monumentale stuk Kreupelhout/cripplewood 2012-2013, achter de rug. In haar werk zijn thema’s kwetsbaarheid, vergankelijkheid en eenzaamheid nooit veraf.
Levenskunstenaar Marc Brants
In de zomer van 2012 kantelt het leven van Marc Brants. Hij voelt zich fysiek achteruitgaan, dag na dag. Vele doktersbezoeken en onderzoeken later luidt de diagnose ALS. Drie letters die Marc’s verdere leven zullen bepalen. Drie letters die zijn spieren lamleggen, maar niet zijn dromen. Drie letters die hem doen besluiten een blog en een boek te schrijven, ook al hapert de verbinding tussen de woorden in zijn hoofd en de handen die hem vroeger hielpen om die woorden neer te schrijven.
Ook met MS kan je volop leven
Els (46) ontvangt ons hartelijk in haar pas gerenoveerde huis in Melle. Niets aan haar uiterlijk doet vermoeden dat ze al
meer dan tien jaar gezondheidsproblemen heeft en sinds eind 2010 met de diagnose MS leeft. Over haar vaak verborgen
pijn, zowel fysiek en mentaal, en over de manier die ze vond om daar mee om te gaan, schreef ze het boek ‘Mijn 'pop up brein’.
Een dag in een dagverzorgingscentrum
Een dagverzorgingscentrum biedt opvang en zorg als ondersteuning aan de mantelzorg. De zorgbehoevende wordt er
opgevangen en verzorgd, zodat de mantelzorger even ademruimte krijgt voor zichzelf. Dit is absoluut nodig om de zorg te kunnen volhouden. Voor vele zorgbehoevenden én mantelzorgers is de stap naar een DVC echter nog groot. Daarom
stuurde Maczima een reporter naar het DVC De Vliedberg in Brugge als kennismaking.

Voor een abonnement op Maczima (10 euro voor 10 nummers) kun je terecht bij Ellen Panne, T. 02 246 47 00, maczima@cm.be
 

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer u om te reageren op dit artikel.