Richtlijnen bij aankoop online medicatie
Online medicatie kopen wordt vaker en vaker gedaan. Het voordeel is dat je niet moet aanschuiven in een lange wachtrij of je niet moet denken tot hoe laat je apotheker open is.
Toch is het niet altijd even veilig om deze middelen aan te kopen via het net en mis je ook vaak de bijkomende informatie die een apotheker kan geven. Beslis je toch om via het net te kopen zijn er wel enkele richtlijnen die men best in acht neemt.
- Richtlijn 1 Apotheek staat gelijk voor kwaliteit
Hier bij ons zijn enkel apothekers bevoegd om medicatie te verkopen.Dit enerzijds via een winkel of op een website die bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten is aangemeld. ( FAGG). Op deze manier ben je zeker van de kwaliteit maar ook van de veiligheid van de geneesmiddelen.
- Richtlijn 2 Medicatie zonder voorschrift
Alleen geneesmiddelen die zonder voorschrift te bekomen zijn mogen hier bij ons online verkocht worden. Als je online toch een geneesmiddel probeert te bestellen waar je normaal een voorschrift voor nodig hebt, riskeer je een boete en beslaginname. Ook al zijn de geneeesmiddelen voor eigen gebruik.
- Richtlijn 3 Vertrouwde apother
Als je bij een vaste apotheek gaat doe dan je online inkopen via hem of je kan ook kiezen voor een onlineapotheek die gelinkt is aan een apotheek die je wel kent.
Bij ons en in de rest van Europa moeten de apotheke die aangemeld zijn een speciaal logo op de website plaatsen.Aan de linkerkant van het logo zie je telkens waar de apotheek dan gevestigd is en daarnaast staat een tekstje in de offiele taal van het land. In Belgie is dit “klik om te controleren of deze webite legaal handelt”. Let ook dat je op elke pagina het logo kunt aanklikken en doorgelinkt word naar het FAGG ( dit is eerder besproken)
- Richtlijn 5 Gevaar van niet aangemelde apotheeksites
Wat blijkt uit een onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie? Dat ongeveer 50´% van de geneesmiddelen die aangeboden worden op niet aangemelde -sites onbetrouwbaar of schadelijk kunnen zijn. Dit vaak door een verkeerde dosis actieve bestanddelen of door stoffen die er zelfs niet in thuishoren. Vaak zijn ze ook nauwelijks te herkennen omdat de verpakkingen hetzelfde er uit zien.
Voor meer info zie www.fagg.be
Reacties
Login of registreer u om te reageren op dit artikel.