25
okt

Samana Magazine - oktober 18

Geschreven door Bondgenoot Samana_
Veerkracht is de sterktes zien van je kwetsbaarheid
Wie niet buigen kan, die breekt. Een zekere veerkracht is dus van groot belang om met het leven en haar uitdagingen om te gaan. Het is een thema waar Prof. Dr. Chantal Van Audenhove drie jaar geleden al een boek rond schreef ‘Herstellen kan je zelf’.

Naar een wereld zonder kanker?
Over tien jaar kunnen we tachtig procent van alle kankerpatiënten genezen. Dat zegt Filip Lardon, al twintig jaar diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek, hoogleraar en vicerector aan de Universiteit Antwerpen in zijn nieuw boek ‘Naar een wereld zonder kanker?’  

Wat als we straks 100 worden?
Elk decennium leven we twee jaar langer. Een ultiem teken van vooruitgang. Toch kleeft er aan verouderen nog altijd een negatief imago. Willen we echt profiteren van ons langere leven, dan moeten we een nieuwe kijk op 'oud worden' ontwikkelen, stelt marketeer en auteur Dirk Schyvinck.

Autismevriendelijk toerisme
Een dierentuin, pretpark of kinderboerderij bezoeken? Voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) zijn het geen evidente bestemmingen omdat ze er veel stress ervaren. “Door gebruik te maken van een stappenplan, wordt alles duidelijker, voorspelbaarder en minder stresserend”, ondervindt de mama van Sverre (12) en Rune (8). Goed voorbereid trok het gezin in de zomervakantie naar Planckendael...

Tanden goed poetsen? Belangrijk voor de kwaliteit van leven!
Tandarts Christine Van Meir: “Er is al veel voorlichting opgezet om te voorkomen dat tanden een bron zijn van problemen voor de bevolking in het algemeen. Maar bepaalde groepen zoals kwetsbare ouderen, kansarmen en mensen met beperkingen kwamen daarbij nauwelijks aan bod. Gelukkig verandert dat nu langzaam en is er voor hen stilaan meer aandacht en gepaste zorg.”

Meer info? www.samana.be/informatie/samana-magazine