26
mrt

Vanavond op Canvas in Panaroma

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Chronische lyme is the talk of the town. Komt er een epidemie aan of is het een onbestaande ziekte? De discussie tussen believers en non-believers is zo'n 15 jaar geleden begonnen in de VS. Sinds enkele maanden wordt ook in ons land het debat in de media uitgevochten.
Zeker is dat de ziekte van Lyme een infectieziekte is die veroorzaakt wordt door een tekenbeet. Behandel de beet met een korte antibioticakuur en klaar is Kees. Dat is de ene stelling. Lijnrecht daartegenover staan de andere artsen. Zij geloven dat patiënten jarenlang met een verborgen infectie kunnen rondlopen vooraleer er symptomen optreden. Voor hen is chronische lyme een 'verklaringsziekte' voor een grote groep patiënten met onverklaarbare klachten.
In Panorama getuigen slachtoffers over de gevolgen van de ziekte. Zoals Annelies (28). Zij hield voor Panorama zes maanden een videodagboek bij. Daarin getuigt ze over de helse pijnen, haar zoektocht naar de juiste diagnose en de zware behandeling. De verhalen van de zieken zijn soms schrijnend.
Maar is er niet meer aan de hand? Als chronische lyme bestaat is meer onderzoek nodig en zullen de loopgraven moeten worden verlaten. Teken zijn in opmars door de opwarming van de aarde. Wordt het niet dringend tijd voor een betere registratie van het aantal tekenbeten? Het is verontrustend hoe onwetendheid regeert.

Op tv
  • Vandaag om 21:36
  • Morgen om 18:40
  • Zondag 29 maart om 19:05
Meer info via http://www.canvas.be/programmas/panorama

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer u om te reageren op dit artikel.