26
mrt

1 op de 10 geneesmiddelen helpt niet

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Test-Aankoop evalueerde in totaal 6.500 geneesmiddelen van de ongeveer 7.250 die in België te koop zijn.
“86 procent daarvan werkt en is voldoende veilig”, zegt dokter Martine Van Hecke van Test-Aankoop, die samen met een team van artsen en apothekers de geneesmiddelen beoordeelde. “Maar bij de andere hebben we toch ernstige vragen.”

Liefst 742 geneesmiddelen heeft Test-Aankoop grote twijfels of ze wel werken en/of voldoende veilig zijn. “Daarnaast raden we het gebruik van 139 geneesmiddelen af. Die medicatie heeft meer nadelen dan voordelen en moet dan ook van de markt verdwijnen. Bij bijvoorbeeld medicijnen tegen ­alzheimer, dieetproducten en hoest­siropen loont geen enkel product écht de moeite en is het nut op zijn minst betwistbaar.”

Van de 6.500 onderzochte geneesmiddelen zijn er 1.070 zonder voorschrift te koop in de apotheek. “Daar is de toestand nog erger: liefst een derde is van betwistbaar nut en 7 procent zou beter van de markt verdwijnen”, zegt dokter Van Hecke. Daarbij absolute verkooptoppers als Rhinathiol-hoestsiroop of Sinutab, tegen een verstopte neus.
“Farmaceutische ­firma's zetten echter stevige marketing­budgetten in om deze geneesmiddelen aan te prijzen. Als je de omzetten van dergelijke producten bekijkt, dan doen vele apothekers - die toch de rol van raadgever op zich zouden moeten nemen - weinig moeite om de ­reclameboodschappen te weerleggen”, besluit Martine Van Hecke.

“Onverantwoorde studie”
“Laat één ding duidelijk zijn: wat wij in de apotheek verdelen is veilig”, zegt Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond. Maar is het ook allemaal efficiënt? “Alvorens een geneesmiddel op de markt komt, heeft het al een hele weg afgelegd waarbij de veiligheid én de effectiviteit worden bekeken. Ik vraag mij echt af waarop Test-Aankoop zich baseert, al zeker voor ­oudere generaties van medicatie. Het is niet omdat er geen wetenschappelijke effectiviteitsstudies van bestaan, dat de producten niet zouden werken. Er bestaat ook nog zoiets als de praktijk: zou een patiënt een geneesmiddel opnieuw kopen indien het niet had gewerkt?”

Ook het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft bedenkingen bij de studie. “Er zijn ook medicijnen met een klein effect die nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld om te vermijden dat een heel zwaar geneesmiddel moet worden voorgeschreven.”

De Databank Geneesmiddelen van Test-Aankoop is te raadplegen via http://www.test-aankoop.be/gezondheid/geneesmiddelen/bereken-zelf/databank-geneesmiddelen

Bron: Het Nieuwsblad 26 Maart 2016