Nieuws
25
okt
Klein geluk voor mantelzorgers - Nieuws
Boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’
Een fijn cadeau voor mantelzorgers
Lees meer
6
mei
De jeugd van tegenwoordig... geeft het goede voorbeeld! - Nieuws
Meer dan 1000 jongeren over heel Vlaanderen namen ook dit jaar deel aan de JOHH-trofee.
Lees meer
23
apr
Samana Boodschappenlijn - Nieuws
Een gratis telefoonlijn om boodschappen aan huis geleverd te krijgen? Het bestaat! De Samana Boodschappenlijn.
Lees meer
2
apr
Vrijwilligers leveren medicatie aan huis - Nieuws
Senioren en minder mobiele mensen kunnen binnenkort terecht bij de vrijwilligers van SOS Pharma als ze in het weekend dringend geneesmiddelen nodig hebben en niet tot bij de apotheek van wacht geraken. Soms moet je daar immers tot twintig kilometer voor rijden.
Lees meer
1
apr
Type 2-diabetes: een sedentair leven verhoogt het risico - Nieuws
Nederlandse onderzoekers hebben een link vastgesteld tussen te lang blijven zitten en een hoger risico op type 2-diabetes.
Lees meer
1
apr
Erg negatieve reacties op KCE-rapport spoed - Nieuws
Het recente KCE-rapport over de herorganisatie van de spoed lokt heel wat reacties uit. De essentie van het voorstel is dat de huisartsenwachtposten naast de spoeddienst op de ziekenhuiscampus komen. Wanneer patiënten het ziekenhuis binnenkomen, worden ze getrieerd naar de eerste of de tweede lijn. Domus Medica en Kartel reageren negatief. En ook uit politieke hoek komt een scherpe reactie.
Lees meer
1
apr
Dry-run 1733 voor samenwerking spoed- en huisartsen - Nieuws
Vandaag, 1 april, gaat in de regio’s van Leuven en Tienen de dry-run van het project 1733 van start. Tot het eind van het jaar wordt dit nieuwe oproepnummer uitgetest, om te zien welke effecten een geüniformiseerde triage op het terrein geeft.
Lees meer
1
apr
Wachtpost bij de spoed - Nieuws
Er moeten minder spoeddiensten komen, stelt het Kenniscentrum in zijn nieuwste rapport. En om het oneigenlijk gebruik van de spoed af te remmen moet de huisartsenwachtpost naast de spoed komen. De huisartsen-wachtpost moet de klok rond bemand zijn, ook in de week.
Lees meer
1
apr
Gestopt met roken? Dan krijgt u 350 euro - Nieuws
Wordt stoppen met roken gemakkelijker als iemand in ruil cadeabonnen krijgt? Die vraag wil de universiteit van Maastricht beantwoorden in een onderzoek bij werknemers dat binnenkort start. Daarvoor zijn ze nog op zoek naar 40 Nederlandse - en bij uitbreiding Belgische- bedrijven die willen meewerken.
Lees meer
31
mrt
Gehandicapten kiezen voortaan zelf wie hen helpt - Nieuws
De grootste revolutie in de gehandicaptensector in dertig jaar tijd gaat morgen van start. Maar wat betekent dat precies? Waarom is de 'persoonsvolgende financiering' een revolutie? Mensen met een handicap krijgen zelf een budget, en niet langer de instelling waarin ze verblijven. Vanaf morgen ...
Lees meer
30
mrt
Tientallen klachten over oplichtingsmails 'Volksgezondheid' - Nieuws
federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid waarschuwt voor e-mails in zijn naam die een storting van 100 euro vragen. De mails lijken afkomstig van Volksgezondheid, maar in werkelijkheid gaat het om oplichterij. De dienst kreeg er in enkele dagen vele tientallen vragen en klachten over binnen.
Lees meer
30
mrt
Bone Therapeutics boekt succes - Nieuws
Bone Therapeutics meldt dat studieresultaten erop wijzen dat zijn technologie om osteoporose (botafbraak met breuken tot gevolg) te behandelen 'mogelijks gunstiger' is in vergelijking met bestaande therapieën.
Lees meer
29
mrt
'Sluit deel van spoeddiensten' - Nieuws
Elk ziekenhuis in ons land heeft een spoeddienst. We kunnen ook met minder, zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). En de patiënten die met de griep en kleine snijwonden naar het ziekenhuis gaan, moeten ter plaatse geholpen worden door een huisarts.
Lees meer
26
mrt
1 op de 10 geneesmiddelen helpt niet - Nieuws
Eerst het goede nieuws: volgens Test-Aankoop is de overgrote meerderheid van onze medicamenten doeltreffend en veilig. Maar bij een kleine 900 heeft de consumentenorganisatie toch “ernstige vragen”. “En wij hebben bedenkingen bij de werkwijze van Test-Aankoop”, reageert de apothekersbond.
Lees meer
26
mrt
Kankerbestrijding van toekomst eindelijk ook in België aanwezig - Nieuws
Het farmabedrijf IBA installeerde zowat overal ter wereld al protontherapiecentra. Maar thuisland België bleef een blinde vlek. Tot nu. Het UZ Leuven mag de Belgische spits afbijten.
Lees meer
25
mrt
Langdurige ziekte en re-integratie - Nieuws
Op De Zevende Dag van 20 maart was er een debat over de dalende trend in het aantal langdurig werklozen, versus de stijgende trend in het aantal langdurig zieken.
Lees meer
25
mrt
‘Huisartsen moeten alert blijven voor tuberculose’ - Nieuws
Om tuberculose effectief uit te roeien, is het belangrijk dat huisartsen en andere zorgverstrekkers die met hoogrisicogroepen in contact komen, alert blijven voor de mogelijke diagnose van tbc, stelt de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheid en Tuberculosebestrijding (VRGT). Ook minister Jo Vandeurzen sluit zich daarbij aan.
Lees meer
25
mrt
"We dromen van volledige genezing" - Nieuws
Al 14 jaar vecht Kim Deschacht (30) uit Sint-Andries, een mama van twee zoontjes, tegen de ziekte van Lyme. Na een behandeling is ze stilaan aan de beterhand, maar de familie moet op zoek naar extra geld om verdere genezing mogelijk te maken. "En ook mijn oudste zoontje is drager van de ziekte", zucht Kim. Zaterdag organiseert haar moeder Mieke Van Hoorde (56) uit Koolkerke een benefiet.
Lees meer
24
mrt
'Met dit plan zal armoede niet dalen' - Nieuws
Nooit eerder leefden zo veel Belgen in armoede. Kan het nieuwe, derde federale armoedeplan slagen waar de vorige twee zijn tekortgeschoten? Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) is hoopvol, armoedeorganisaties zijn zeer sceptisch.
Lees meer
24
mrt
Erfelijke borst- en eierstokkanker: violen gelijk - Nieuws
De wetenschap krijgt steeds meer vat op de erfelijkheid van (borst)kanker. “Naast het bekende BRCA1 en 2–gen zijn er nog andere genen in het spel bij genetische screenings. De acht Belgische genetische centra spraken af welke ‘gene panels’ voortaan in het onderzoek zitten. Het gaat om een palet van 5 genen.
Lees meer
23
mrt
Slapen kan je leren - Nieuws
'Met een slaaptraining hebt u tot 70 procent kans uw slaapprobleem op te lossen'. Onze slaapcorrespondent nam de uitdaging aan en ging zeven weken in de leer. 'Wakker liggen is niet het probleem, wel hoe je ermee omgaat.'
Lees meer
23
mrt
Belgen lanceren nieuwe aanval op huidkanker - Nieuws
Wetenschappers zoeken onverdroten verder naar nieuwe wapens in hun strijd tegen huid- en andere kankers. Een belangrijk tumoronderdrukkend eiwit in ons lichaam dat al bijna veertig jaar wordt onderzocht, zou uitzicht kunnen bieden op efficiënte kankerbehandelingen.
Lees meer
22
mrt
Veel armen lopen duwtje in de rug mis - Nieuws
Voor een euro naar de dokter, goedkopere geneesmiddelen en een verlaagd tarief bij de specialist. Tot 600.000 Belgen lopen deze regeling voor sociaal zwakkeren mis. De mutualiteiten gaan hen nu actief opsporen.
Lees meer
22
mrt
Genetisch defect verklaart diabetes - Nieuws
Een internationaal onderzoeksteam heeft ontdekt dat een genetisch defect in de bètacellen aan de basis kan liggen van de beide diabetestypes
Lees meer
22
mrt
Autisme verkort het leven - Nieuws
Mensen met autisme sterven gemiddeld achttien jaar vroeger. Zelfmoord is de voornaamste doodsoorzaak.
Lees meer
22
mrt
Osteoporosemedicijn UCB werkt ook bij mannen - Nieuws
Een experimenteel middel van UCB doet de wervelkolom groeien bij mannen die last hebben van broze botten. Maar er zijn vragen over de nevenwerkingen.
Lees meer
22
mrt
Lastige patiënten krijgen vaker verkeerde diagnose - Nieuws
Dokters zullen sneller een verkeerde diagnose stellen wanneer ze geconfronteerd worden met onbeleefde of agressieve patiënten.
Lees meer
21
mrt
Het EDF bekomt dat personen met een handicap totaal zelfstandig het vliegtuig kunnen nemen - Nieuws
19
mrt
Nog nooit zoveel langdurig zieken - Nieuws
Het aantal langdurig zieken in ons land is de afgelopen jaren fors toegenomen, tot meer dan 320.000. Een verdubbeling in tien jaar tijd. Dat komt onder meer door de afschaffing van het brugpensioen en het ongemotiveerd tijdskrediet.
Lees meer
19
mrt
Rusthuisfactuur ligt bij drie op vier bejaarden hoger dan inkomen - Nieuws
Drie op de vier bejaarden kunnen het rusthuis niet betalen met hun pensioen en andere tegemoetkomingen van de overheid. Het socialistische ziekenfonds vreest dat een rusthuis onbetaalbaar wordt.
Lees meer
19
mrt
Geen ruggensteun voor chiropraxie - Nieuws
Met zijn doctoraat hoopt een Belgische chiropractor een stap dichter te komen bij de erkenning van zijn beroep, maar dat lijkt ijdele hoop. 'Er zijn mensen gestorven door een alternatieve behandeling, wij moeten denken aan de veiligheid van de patiënt', klinkt het bij de Vlaamse universiteiten.
Lees meer
14
mrt
Hoe deze Vlaamse blogster ondanks haar chronische ziekte opnieuw het (kleine) geluk vond - Nieuws
Het leven van de Vlaamse Evi Renaux (31) ging hard. Ze verzorgde de marketing van onder meer VT4, VIJFtv en Libelle en nam na haar scheiding de opvoeding van haar dochtertje Lola voornamelijk op zich. Tot ze plots in 2013 om toen onverklaarbare redenen getroffen werd door hoofdpijn, een scheve rug en een slepend been.
Lees meer
2
mrt
2,8 miljoen Belgen geven hun medische gegevens vrij - Nieuws
Al 2.810.291 Belgen hebben hun toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers.
Lees meer
2
mrt
Verkoop antidepressiva blijft toenemen - Nieuws
314 miljoen. Zoveel dagdosissen antidepressiva zijn er het voorbije jaar in ons land over de toonbank gegaan
Lees meer
2
mrt
Assuralia waarschuwt voor tariefverhogingen - Nieuws
De nieuwe kapitaalvereisten die van kracht zijn sinds 2016 in de verzekeringssector zullen leiden tot hogere tarieven. Want door de lage rente en de hoge taksen staan de inkomsten zwaar onder druk. Vooral levensverzekeraars hebben het moeilijk. Zij zagen hun verkoop in tien jaar zelfs halveren.
Lees meer
2
mrt
“Geen steriele ziekenhuiskamer” - Nieuws
In het UZA in Edegem werd donderdag de Room 4 You plechtig ingehuldigd. Dat is een informele ruimte waar borstkankerpatiënten terechtkunnen met hun praktische en emotionele vragen.
Lees meer
1
mrt
Zorg van morgen: Piramides worden bloemen - Nieuws
De gezondheidszorg evolueert van een piramidaal systeem met de arts-specialist aan de top naar een bloemstructuur met de patiënt als het hart van de zorg en de zorgverleners als bloemblaadjes.
Lees meer
1
mrt
Welke middelen voor zeldzame aandoeningen in België? - Nieuws
Tot 8% van onze bevolking zal met een zeldzame aandoening (prevalentie <1/2.000) geconfronteerd worden. Het gaat om een zeer heterogene groep van een 8.000-tal aandoeningen die vaak om een zeer dure "weesgeneesmiddelen".
Lees meer
1
mrt
"Met medelijden ben ik niets" - Nieuws
Gladys Steuns (41) trekt ten strijde bij minister Maggie De Block. De patiënte met hevige clusterhoofdpijn wil, namens al haar lotgenoten, dat de ziekte zo snel mogelijk erkend wordt. "De niet terugbetaling van dure medicijnen is een financiële strop voor de patiënten", zegt ze. Zelf liet ze een neurostimulator inplanten. Die werkt, maar kost haar wel meer dan 20.000 euro.
Lees meer
11
jan
"Sorry, u heeft nog maar enkele dagen" - Nieuws
Je voelt je kerngezond, tot een dokter zegt dat je nog maar een paar dagen te leven hebt.
Lees meer
8
jan
Druppeltje bloed volstaat om kanker te spotten - Nieuws
De Amerikaan Neil Davey ontwikkelde een speciale techniek om tumoren te vinden.
Lees meer
7
jan
Farmareus in zee met Vlaams biotechbedrijf - Nieuws
Complix sluit een strategisch partnership met de Amerikaanse farmareus Merck.
Lees meer
6
jan
Orthorexia nervosa in België - Nieuws
Orthorexiapatiënten vertonen een extreem eetpatroon in functie van puur, zuiver en gezond eten.
Lees meer
5
jan
Aantal nieuwe medicijnen neemt fors toe in Europa - Nieuws
In Europa werden vorig jaar 93 nieuwe geneesmiddelen goedgekeurd.
Lees meer
5
jan
Dokters moeten patiënten beter bevragen over alcoholgebruik - Nieuws
Experts waarschuwen dat er meer aandacht moet zijn voor de gevaren van problematisch alcoholgebruik.
Lees meer
5
jan
Eerste tests met kunstpancreas - Nieuws
Onderzoekers gaan een kunstmatige alvleesklier testen op mensen.
Lees meer
4
jan
Proces over geweigerde euthanasie - Nieuws
De directie van een woonzorgcentrum weigerde een arts toegang om euthanasie uit te voeren.
Lees meer
24
dec
De Block betaalt duur medicijn dan toch terug - Nieuws
Minister Maggie De Block heeft een overeenkomst bereikt met Alexion Pharmaceuticals over de terugbetaling van Soliris.
Lees meer
19
dec
Zieke welvaartsstaat - Nieuws
Zieke werknemers kosten de overheid dit jaar voor het eerst meer dan werklozen.
Lees meer
18
dec
Huisartsen buizen De Block - Nieuws
Een derde van de huisartsen geeft het beleid van minister De Block minder dan vier op tien.
Lees meer
18
dec
Slaapapneu is ook te behandelen met neurostimulator - Nieuws
Patiënten met slaapapneu kunnen nu gebruik maken van een speciaal voor dat doel ontworpen neurostimulator.
Lees meer
18
dec
Drie zelfdodingen per dag in Vlaanderen - Nieuws
In 2012 overleden in Vlaanderen 1 114 personen door suïcide.
Lees meer
16
dec
Peeters tegen sancties voor langdurig zieken - Nieuws
Vicepremier Kris Peeters wil het advies van de sociale partners integraal volgen.
Lees meer
16
dec
Meer vrouwelijke werknemers langdurig ziek - Nieuws
Het aantal vrouwen die al meer dan een jaar ziek thuis zitten, stijgt schrikbarend.
Lees meer
15
dec
Riziv roept op om frauderende thuisverplegers te verklikken - Nieuws
De ziekteverzekering eist drie miljoen euro terug van 62 thuisverplegers.
Lees meer
15
dec
Aantal apothekers stijgt fors - Nieuws
Op vijf jaar tijd is het aantal apothekers gestegen van 16 363 naar 18 618.
Lees meer
15
dec
Hoe patiënten denken over geneesmiddelen, bepaalt therapietrouw - Nieuws
Hoe meer een patiënt gelooft dat zijn pillen hem helpen, hoe trouwer hij ze zal innemen.
Lees meer
14
dec
Niemand is ziek voor zijn plezier - Nieuws
De vier grootste ziekenfondsen roepen de regering op langdurig zieken niet te sanctioneren.
Lees meer
12
dec
Voor elke apotheek ook een webwinkel - Nieuws
150 apothekers openen een eigen website om geneesmiddelen te verkopen of met voorschrift te laten reserveren.
Lees meer
12
dec
Als emoties de arts te veel worden - Nieuws
De helft van de artsen heeft het afgelopen jaar minstens één keer gehuild tijdens het werk.
Lees meer
11
dec
Aantal borstamputaties moet naar beneden - Nieuws
Bij vrouwen in een vroeg stadium van borstkanker, is het beter de borst te sparen en radiotherapie te geven.
Lees meer
11
dec
Kanker wordt een vrouwenziekte - Nieuws
Het aantal kankers bij vrouwen zal de komende jaren veel sneller stijgen dan bij mannen.
Lees meer
10
dec
Psychische malaise in onderwijs - Nieuws
Stress, burn-out, depressie: in de leraarskamer slaat de psychische malaise keihard toe.
Lees meer
10
dec
Geen sancties voor langdurig zieken - Nieuws
Langdurig zieken die aangepast werk weigeren, horen volgens de sociale partners geen sanctie te krijgen.
Lees meer
9
dec
Reumamiddel werkt ook tegen darmziekte - Nieuws
Potentieel reumamiddel blijkt ook te werken tegen de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte.
Lees meer
7
dec
Duizenden jongeren slikken antidepressiva - Nieuws
Jongeren die antidepressiva krijgen, riskeren bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen, waarschuwt de CM.
Lees meer
4
dec
België betaalt kankermedicatie duur - Nieuws
De prijs die de farmaceutische industrie voor kankermedicijnen rekent, loopt sterk uiteen per land.
Lees meer
4
dec
Burn-out, de ziekte die je niet ziet - Nieuws
Omroepster Eva Daeleman communiceert open over haar burn-out.
Lees meer
3
dec
App meet uw gemoedstoestand - Nieuws
Een nieuwe app om stemmingswisselingen makkelijker onder controle houden.
Lees meer
2
dec
Afname brugpensioen gaat gepaard met toename langdurig zieken - Nieuws
Het aantal bruggepensioneerden is voor het eerst in 30 jaar onder de 100 000 gezakt.
Lees meer
2
dec
Marc Coucke pompt miljoenen in kankeronderzoek - Nieuws
Ondernemer Marc Coucke pompt ruim 75 miljoen euro in kanker-onderzoek.
Lees meer
1
dec
Gates helpt UA bij strijd tegen polio - Nieuws
Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties zoekt in opdracht van Bill Gates naar een nieuw poliovaccin.
Lees meer
1
dec
Apneusector komt in ademnood - Nieuws
Voor het eerst in vele jaren krijgen ziekenhuizen minder budget voor apneupatiënten.
Lees meer
1
dec
Gehandicaptensector stemt aanbod meer af op patiënt - Nieuws
Vanaf 2017 staat niet langer de instelling centraal, wel de persoon met een handicap.
Lees meer
27
nov
Minder bedden door crisis en vooruitgang - Nieuws
Het aantal ziekenhuisbedden per inwoner is de afgelopen tien jaar in de meeste Oeso-landen gedaald.
Lees meer
27
nov
Gemiddelde opnameduur: minder voor beter - Nieuws
In 2013 bedroeg de gemiddelde opnameduur in Oeso-landen ongeveer acht dagen.
Lees meer
27
nov
Daling hiv-diagnoses bij Belgische homomannen - Nieuws
Het aantal homoseksuele mannen met hiv-diagnose in België, is vorig jaar met 21 procent gedaald.
Lees meer
27
nov
Record hiv-infecties in Europa - Nieuws
Het aantal hiv-infecties in Europa en Centraal-Azië is sinds 1980 nog nooit zo hoog geweest als vorig jaar.
Lees meer
26
nov
Elke provincie haar eigen ADHD-expert - Nieuws
In 2016 moet elke provincie een ADHD-expert hebben, aldus minister Maggie De Block.
Lees meer
26
nov
De huisarts van de toekomst - Nieuws
Vier nieuwe tendenzen die het beroep van huisarts extra boeiend zullen maken.
Lees meer
25
nov
Regering laat langdurig zieken niet met rust - Nieuws
Enkel chronisch zieken zonder contract verliezen een deel van hun uitkering als ze te weinig naar werk zoeken.
Lees meer
25
nov
Muziek verlicht de pijn - Nieuws
Volgens de Universiteit van Zürich heeft muziek een positieve invloed op patiënten.
Lees meer
25
nov
Met een stoelmassage los je een burn-out niet op - Nieuws
Werkgevers worden ivm burn-out te vaak misleid door dure mooipraters.
Lees meer
24
nov
Hoe betaalbaar blijft onze gezondheidszorg? - Nieuws
Naar aanleiding van FarmaLeuven Feest werd een debat georganiseerd over o.a. de rol van de apotheker in de toekomst.
Lees meer
24
nov
Borstkanker: screening vanaf 45 jaar? - Nieuws
De American Cancer Society (ACS) wil de leeftijd voor de eerste jaarlijkse mammografie verhogen tot 45 jaar.
Lees meer
24
nov
OESO publiceert zijn Gezondheidspanorama 2015 - Nieuws
OESO publiceert zijn Gezondheidspanorama 2015
Dit rapport geeft jaarlijks een beeld over de systemen van gezondheidszorg van de OESO-leden.
Lees meer
21
nov
De Block wil minder schadelijke scans in ziekenhuizen - Nieuws
Minister van Volksgezondheid De Block wil het aantal CT-scans terugdringen ten voordele van meer NMR-scans.
Lees meer
20
nov
Elf aanbevelingen uit de eerste lijn voor Vandeurzen - Nieuws
Domus Medica formuleert elf aanbevelingen aan Vlaams minister Jo Vandeurzen voor de uitbouw van een sterke eerste lijn.
Lees meer
20
nov
Slaapproblemen aanpakken bij chronische pijnpatiënten - Nieuws
Het aanpakken van slaapproblemen met andere dan medicinale therapieën, kan chronische pijnklachten verlichten.
Lees meer
20
nov
Superbacterie maakt laatste redmiddel tegen infecties waardeloos - Nieuws
Chinese wetenschappers hebben een superbacterie gevonden die zelfs bestand is tegen het laatste redmiddel onder de antibiotica.
Lees meer
20
nov
Strijd tegen mucoviscidose is een missie - Nieuws
Dokter Elke De Wachter krijgt de Gabriella Moortgat Prijs omwille van haar dagelijkse strijd tegen mucoviscidose.
Lees meer
19
nov
Burn-outs zijn officieel werkgerelateerd - Nieuws
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil burn-out vanaf 2016 erkennen als werkgerelateerde ziekte.
Lees meer
19
nov
Kanker krijgt weer klappen - Nieuws
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen forceren een nieuwe doorbraak in de immuuntherapie.
Lees meer
18
nov
Sporten verhelpt depressie - Nieuws
Fitnessen of joggen werkt net zo goed tegen depressie als pillen of gedragstherapie. Zonder bijwerkingen.
Lees meer
17
nov
Drugs, tabak en pillen kosten ons meer dan 4,5 miljard euro - Nieuws
4,5 miljard euro: dat is de jaarlijkse sociale kost van het gebruik van alcohol, illegale drugs, tabak en medicatie in België.
Lees meer
16
nov
Medicijnen in 2016 fors goedkoper - Nieuws
Vanaf 1 maart 2016 worden heel wat geneesmiddelen fors goedkoper.
Lees meer
16
nov
Genezen van kanker, en dan begint de financiële ellende - Nieuws
Kankerpatiënten houden aan hun ziekte veel te vaak financiële problemen over. Dat zegt Kom op tegen Kanker, dat vandaag een nieuwe campagne start over het thema.
Lees meer
13
nov
Als patiënt kijkt u maar beter uit - Nieuws
Eén op de vier Vlaamse ziekenhuizen neemt het nieuw nauw met het naleven van de kwaliteitsnormen.
Lees meer
13
nov
Eénpersoonskamer is te duur - Nieuws
De ereloonsupplementen in éénpersoonskamers zijn nog nooit zo snel gestegen, het voorbije jaar zelfs met 6,3 procent.
Lees meer
13
nov
Aantal daghospitalisaties stijgt opvallend - Nieuws
Het aantal daghospitalisaties is de laatste jaren opvallend omhoog gegaan.
Lees meer
13
nov
Melk geen remedie noch oorzaak van borstkanker - Nieuws
Melk- en zuivel veroorzaken geen borstkanker maar ze hebben ook geen beschermende werking, besluit de Hoge Gezondheidsraad.
Lees meer
13
nov
Keelkanker enkel behandelen met heel team specialisten - Nieuws
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg wil dat keel- en strottenhoofdkanker enkel behandeld worden in ziekenhuizen met een multidisciplinair team.
Lees meer
13
nov
Regering toch niet strenger voor invaliden - Nieuws
Er komt dan toch geen 'responsabiliserend systeem' om tijdelijke arbeidsongeschikten of invaliden opnieuw aan de slag te krijgen.
Lees meer
13
nov
Pak obesitas aan met suikertaks! - Nieuws
Wetenschappers pleiten voor een wereldwijde invoering van een suikertaks, om de strijd met obesitas en diabetes aan te gaan.
Lees meer
12
nov
Ziekenhuisbacterie dodelijker dan verkeer - Nieuws
Elk jaar sterven 2 500 à 3 000 mensen door een infectie die ze in het ziekenhuis oplopen. Dat zijn meer doden dan er in het verkeer vallen.
Lees meer
12
nov
Apothekers onder druk - Nieuws
Het aantal apotheken in ons land neemt af, de prijzen van geneesmiddelen staan onder druk en apothekers zoeken meer omzet in het randassortiment.
Lees meer
10
nov
Te hoge cholesterol: een Westers fenomeen - Nieuws
Bijna anderhalf miljoen Belgen nemen geneesmiddelen tegen een te hoge cholesterol.
Lees meer
10
nov
De Block laat geneesmiddelen vergelijken - Nieuws
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt tien miljoen euro vrij voor een programma van praktijkgerichte klinische studies.
Lees meer
10
nov
Erkenning psychotherapeuten op de helling - Nieuws
Minister Maggie De Block neemt de bestaande wetgeving voor de erkenning van de psychotherapeuten onder vuur.
Lees meer
9
nov
De heilzame invloed van aspirine bij colorectale kanker - Nieuws
Martine Frouws heeft de resultaten voorgesteld van een retrospectieve studie bij bijna 14 000 patiënten met colorectale kanker.
Lees meer
9
nov
UZ Gent start met immuuntherapie tegen leukemie - Nieuws
Het UZ Gent begint met een innovatieve immuuntherapie, waarbij de witte bloedcellen van jonge leukemiepatiënten genetisch gemanipuleerd worden.
Lees meer
7
nov
Huisartsen in opstand tegen Maggie De Block - Nieuws
De huisartsen klagen over te veel rompslomp door de verplichte derdebetalersregeling.
Lees meer
7
nov
Hartpatiënten aanzetten tot bewegen met sms'je - Nieuws
Het Jessa Ziekenhuis en de Universiteit Hasselt deden een studie naar de voordelen van 'telerevalidatie'.
Lees meer
6
nov
UZ Leuven koploper in medische beeldvorming - Nieuws
Het UZ Leuven is onlangs uitgerust met een PET-MRI-scanner, een primeur voor België.
Lees meer
4
nov
Epigenetische aandoeningen - Nieuws
Veel ziektes hebben een epigenetisch profiel dat misschien kan worden bijgestuurd.
Lees meer
31
okt
Liever paracetamol dan Dafalgan - Nieuws
Vlamingen krijgen liever 'paracetamol' voorgeschreven in plaats van Dafalgan of Perdolan.
Lees meer
30
okt
Kanker opsporen met één druppel bloed - Nieuws
In één druppel bloed kunnen dokters binnenkort kanker opsporen én zien welk soort kanker de patiënt heeft.
Lees meer
29
okt
Steun voor terugbetaling borstreconstructie - Nieuws
De ziekenfondsen willen terugbetaling van borstreconstructies.
Lees meer
29
okt
Elk jaar 1800 aanvragen voor euthanasie - Nieuws
Jaarlijks verzoeken ongeveer 1800 Belgen in ons land om euthanasie.
Lees meer
29
okt
1 300 Belgen wachten op orgaan - Nieuws
In ons land wachten vandaag 1276 personen op een donororgaan.
Lees meer
28
okt
Eenvoudige bloedtest voor leverkanker - Nieuws
Er is een test ontwikkeld die het risico op leverkanker kan meten bij mensen met levercirrose.
Lees meer
28
okt
Dure geneesmiddelen werken beter - Nieuws
Een sterk geloof in een therapie is een belangrijke sleutel voor succes op genezing.
Lees meer
27
okt
Charcuterie gelinkt aan darmkanker - Nieuws
We moeten minder vlees eten, want rood vlees en charcuterie verhogen het risico op darmkanker.
Lees meer
27
okt
Artsen worstelen met aanpak verslavingen - Nieuws
Slechts een kwart van de Belgische huisartsen voelt zich gewapend om drugs-, alcohol- of slaappillenverslavingen aan te pakken.
Lees meer
26
okt
We bagatelliseren slaappillen - Nieuws
Belgen blijven jaar na jaar massaal veel en hoe langer hoe meer slaappillen slikken.
Lees meer
26
okt
Meer kalmeermiddelen in Wallonië - Nieuws
In Wallonië worden verhoudingsgewijs meer kalmeermiddelen voorgeschreven dan in Vlaanderen.
Lees meer
23
okt
Schizofrenie inadequaat behandeld? - Nieuws
Volgens een studie naar het antipsychoticagebruik in België krijgen weinig schizofreniepatiënten een adequate behandeling.
Lees meer
23
okt
Snellere én nauwkeuriger down-test - Nieuws
Een nieuwe bloedtest stelt tijdens de zwangerschap sneller en nauwkeuriger chromosomale afwijkingen vast.
Lees meer
22
okt
1 op 5 studenten riskeert depressie - Nieuws
Psychische klachten zijn een wijdverspreid probleem onder studenten, toont een studie van de KU Leuven aan.
Lees meer
21
okt
Aantal rokers daalt nauwelijks - Nieuws
En dat ondanks de ruim 900 000 euro die werd uitgegeven aan rookstopbegeleiding.
Lees meer
21
okt
Naar drie soorten ziekenhuizen - Nieuws
Mogelijk kennen we in de toekomst drie soorten ziekenhuizen : solution shops, focused factories en zorghotels.
Lees meer
21
okt
Meer kanker na in-vitrobevruchting? - Nieuws
Volgens een Britse studie maken vrouwen die voor een ivf-behandeling kiezen meer kans op eierstokkanker.
Lees meer
20
okt
Vroege opsporing van huidkanker kan 1250 levens redden - Nieuws
Preventie kan 1100 levens redden. Bij vroegopsporing zijn er dat 1250.
Lees meer
20
okt
Bestraling na prostaatkanker kan bijna gehalveerd worden - Nieuws
Dankzij een korter bestralingsschema hoeven prostaatkankerpatiënten straks minder vaak naar het ziekenhuis.
Lees meer
19
okt
Huisartsen hekelen besparingen De Block - Nieuws
De begrotingsvoorstellen van Maggie De Block doen de huisartsen steigeren.
Lees meer
17
okt
Naar een Vlaamse volksverzekering - Nieuws
'We leggen vandaag de basis voor een Vlaamse volksverzekering', zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn.
Lees meer
16
okt
Kritiek op besparingen De Block - Nieuws
De ziekenfondsen reageren ontgoocheld op de beslissing 408 miljoen euro te besparen in de gezondheidszorg.
Lees meer
16
okt
Steeds meer chronische zieken - Nieuws
Zowat een derde van de Vlaamse bevolking heeft twee of meer chronische aandoeningen.
Lees meer
15
okt
Dag tegen kanker 2015 - Nieuws
Elke dag krijgen gemiddeld 107 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben.
Lees meer
15
okt
Gezond en gelukkig met zesurige werkdag - Nieuws
Kunnen we stress en ziekteverzuim op de werkvloer verminderen door een zesurige werkdag in te voeren?
Lees meer
15
okt
Nieuw geld voor kankerpatiënten en transgenders - Nieuws
Ondanks zware besparingen maakt Maggie De Block 164 miljoen euro vrij voor nieuw beleid.
Lees meer
14
okt
Arm maakt ziek - Nieuws
Armen zijn meer vatbaar voor ziekte. Er gaapt een grote gezondheidskloof tussen arm en rijk in ons land.
Lees meer
14
okt
Agressieve huidkanker wordt een heuse epidemie - Nieuws
Melanomen zijn de snelst stijgende kanker in België en Europa: elk jaar neemt het aantal patiënten met vijf procent toe.
Lees meer
13
okt
Riziv verwerpt budgetvoorstel 2016 - Nieuws
Het voorstel van budget voor de ziekteverzekering in 2016 is verworpen door de algemene raad van het Riziv.
Lees meer
12
okt
Vlaamse kankerprof wil álle vrouwen laten screenen - Nieuws
Een eenmalige screening op borstkanker van alle vrouwen vanaf hun 25ste kan heel wat leed én geld besparen.
Lees meer
9
okt
Helft van de Vlamingen is chronisch ziek - Nieuws
De helft van de Vlamingen moet langdurig worden behandeld voor een chronische aandoening.
Lees meer
8
okt
Patiënten vangen bot bij claims tegen ziekenhuizen - Nieuws
Voor het eerst bewijst een onderzoek dat patiënten voor een aartsmoeilijke opdracht staan als ze een schadevergoeding vragen aan een zorgverlener.
Lees meer
7
okt
Belgische malariapil helpt tegen darmkanker - Nieuws
Het geneesmiddel artesunaat tegen malaria blijkt ook te werken egen darmkanker en is veel goedkoper dan nieuwe kankermedicijnen.
Lees meer
6
okt
Nieuwe behandeling voor buikvlieskanker - Nieuws
In het Gentse UZ is bij twee patiënten een nieuwe behandeling voor buikvlieskanker toegepast.
Lees meer
6
okt
Kankerscreenings redden duizenden levens - Nieuws
De 3 kankerscreenings van de Vlaamse overheid (voor borstkanker, voor baarmoederhalskanker en voor darmkanker) redden de komende twintig jaar 10 700 levens.
Lees meer
3
okt
Betere kwaliteitsmeting in geestelijke gezondheidszorg - Nieuws
Vanaf 2016 zal de kwaliteit van de zorg in de sector van de geestelijke gezondheidszorg op een uniforme manier gemeten worden.
Lees meer
3
okt
Opleiding 'Kanker Beauty Professional' - Nieuws
Een éénjarige opleiding laat schoonheidsspecialistes toe zich te specialiseren in de specifieke zorg voor kankerpatiënten.
Lees meer
3
okt
Hoe groter, hoe meer kans op kanker - Nieuws
Grote mensen lopen een hoger risico om kanker te krijgen.
Lees meer
1
okt
Ziekenhuizen hebben nú verandering nodig - Nieuws
Achter optimistische berichten over de ziekenhuisfinanciering gaat een nijpende realiteit schuil.
Lees meer
1
okt
Armen stellen vooral bezoek aan tandarts uit - Nieuws
Meer dan 1 miljoen Belgische gezinnen slagen er niet in essentiële medische behandelingen te betalen.
Lees meer
29
sep
Gezondheid gaat erop vooruit in tijden van crisis - Nieuws
Een vaststelling die haaks staat op het gezond verstand: de economische crisis heeft ons Europeanen niet zieker gemaakt. Integendeel.
Lees meer
29
sep
Miljoenen doden door geneesbare kankers - Nieuws
Jaarlijks sterven miljoenen mensen aan geneesbare kankers, omdat zij geen toegang hebben tot essentiële chirurgie of radiotherapie.
Lees meer
29
sep
Roche in poleposition met multiple-sclerosemiddel - Nieuws
Roche heeft een geneesmiddel klaar voor de behandeling van progressieve multiple sclerose.
Lees meer
28
sep
Rugpijn en nekklachten nemen toe - Nieuws
Uit een studie uit 2006 blijkt dat 1,5 miljoen Belgen kampen met chronische rugpijn. Tien jaar later is er geen enkele reden om aan te nemen dat die groep kleiner wordt. Integendeel.
Lees meer
26
sep
Bijna 2 miljoen Belgen goedkoper naar huisarts - Nieuws
Vanaf 1 oktober kunnen 1,9 miljoen Belgen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming goedkoper naar de huisarts.
Lees meer
26
sep
Vitalink breekt door - Nieuws
Vitalink is een digitaal platform waarop huisartsen hun elektronische patiëntendossiers plaatsen zodat die ook kunnen geraadpleegd worden door andere eerstelijnszorgverleners.
Lees meer
25
sep
Vrouwen slapen niet zo lekker als mannen - Nieuws
Vrouwen lijden meer aan slapeloosheid en piekeren meer in bed dan mannen. Dat blijkt uit een enquête die CM uitvoerde bij 27 000 Vlamingen.
Lees meer
25
sep
Temperatuurgevoelig medicijn zoomt in op kanker - Nieuws
Een tumor gedurende een bepaalde tijd opwarmen om er vervolgens een temperatuurgevoelig nanomedicijn op los te laten, lijkt een elegante nieuwe aanpak voor de behandeling van kanker.
Lees meer
25
sep
Steeds meer Vlamingen betalen zorgverzekering niet - Nieuws
Meer dan 225 000 Vlamingen hebben vorig jaar hun bijdrage voor de zorgverzekering niet tijdig betaald. De groep wanbetalers groeit.
Lees meer
25
sep
Petitie tegen euthanasie bij psychisch lijden - Nieuws
Een veertigtal vooraanstaande artsen en professoren verzet zich tegen euthanasie bij psychisch lijden. De artsen eisen dat de wet verstrengd wordt.
Lees meer
25
sep
Hypercholesterolemie , de onbekende cholesterolziekte - Nieuws
Naar schatting 25 000 Belgen worden geboren met een torenhoge cholesterolwaarde, en amper 4 procent van hen weet dat.
Lees meer
24
sep
Chronisch zieken krijgen meer hulp - Nieuws
Het Opvolgingsbureau dat chronisch zieken helpt in de zoektocht naar een betaalbare schuldsaldoverzekering, krijgt meer middelen en een extra arts.
Lees meer
22
sep
6 216 Vlamingen lijden aan MS - Nieuws
Voor het eerst is er een duidelijk zicht op het aantal Vlamingen dat aan multiple sclerose (MS) lijdt.
Lees meer
21
sep
Vliegende spoedartsen over Vlaanderen - Nieuws
Flexibel in te zetten 'vliegende' spoedartsen moeten het tekort aan urgentieartsen oplossen.
Lees meer
19
sep
Beeld over dementie veranderen - Nieuws
In Sint Niklaas willen de stad en het OCMW het taboe op dementie doorbreken.
Lees meer
19
sep
Euthanasie toestaan tijdens touwperiode? - Nieuws
Een arts kaart in een lezersbrief aan dat het riskant is euthanasie toe te staan in de eerste twee jaar rouw.
Lees meer
19
sep
Pleidooi voor mentale opvoeding op school - Nieuws
Naast lichamelijke opvoeding zou er in de middelbare school ook een vak mentale opvoeding moeten zijn.
Lees meer
16
sep
Nieuw logo voor veilige online-apotheken - Nieuws
Sinds 1 juli 2015 bestaat er een Europees logo voor veilige online-apotheken.
Lees meer
15
sep
Doe eens goed gek - Nieuws
Een nieuwe voorlichtingscampagne wil het taboe doorbreken rond mensen met een psychotische aandoening.
Lees meer
12
sep
Dwangers zijn niet gek - Nieuws
Mensen met een dwangneurose zoals in het programma 'Dwangers' zijn absoluut niet gek.
Lees meer
10
sep
Eerste Belgische studie naar pre-hiv-pillen - Nieuws
De onderzoekers hopen het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen.
Lees meer
10
sep
Testkit voor kanker in Mol - Nieuws
De gemeente Mol stapt mee in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
Lees meer
8
sep
Belangrijke voorspeller of akelige waarzegger? - Nieuws
Een nieuwe bloedtest toont met een vingerprikje je ware biologische leeftijd.
Lees meer
8
sep
UZ Gent schuldig aan verkeerde bestraling - Nieuws
Het UZ Gent is aangeduid als hoofdschuldige in een zaak waarbij patiënten slachtoffer werden van een verkeerde bestraling.
Lees meer
4
sep
Naar de spoed? Meteen betalen! - Nieuws
Drie op de vier artsen willen patiënten die zich op de spoed aanbieden meteen laten betalen.
Lees meer
3
sep
Big Pharma bouwt lobbymachine uit - Nieuws
De grootste veertig farmabedrijven in Europa investeren jaarlijks bijna 39 miljoen euro om het geneesmiddelenbeleid te beïnvloeden.
Lees meer
2
sep
Veel minder arbeidsongevallen - Nieuws
Het aantal arbeidsongevallen op de werkplek is vorig jaar gedaald tot 121 195.
Lees meer
1
sep
Ziekenzorg CM en ACV tegen fiscale afroming vakantiegeld - Nieuws
Vandaag, 1 september, verhogen heel wat sociale uitkeringen en pensioenen.
Lees meer
31
aug
Medische gegevens te koop op internet - Nieuws
Hoewel het hier verboden is, kan je in ons land probleemloos medische gegevens aankopen.
Lees meer
31
aug
Hogere tegemoetkoming voor personen met een handicap - Nieuws
De inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap wordt met 2 procent verhoogd.
Lees meer
16
jul
Zieke die baan weigert, verliest deel uitkering - Nieuws
Langdurig zieken van wie een arts vindt dat ze nog kunnen werken, moeten opnieuw aan de slag.
Lees meer
16
jul
Hospitalisatieverzekering te duur - Nieuws
Privéverzekeraars vragen te veel geld voor een hospitalisatieverzekering, zegt sp.a.
Lees meer
15
jul
Fonds Medische Ongevallen faalt - Nieuws
Het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) werkt te traag en kent veel te weinig schadevergoedingen toe.
Lees meer
15
jul
Depressie is meer dan gekende symptomen - Nieuws
Belangrijke cognitieve symptomen worden te vaak over het hoofd gezien bij depressie.
Lees meer
12
jul
Subsidies voor nieuwe medicijnen blijven liggen - Nieuws
Geen enkel farmaceutische bedrijf lijkt geïnteresseerd in tegemoetkoming voor innovatieve medicijnen.
Lees meer
10
jul
Kosten van ziekteverzekering swingen de pan uit - Nieuws
De kosten van de ziekteverzekering stijgen met zo'n 2 miljard.
Lees meer
8
jul
Implantaten beter testen - Nieuws
Burgers moeten beter beschermd worden tegen onveilige of onwerkzame implantaten en medische hulpmiddelen.
Lees meer
4
jul
Meer vrouwen thuis door psychische aandoening - Nieuws
Vorig jaar zijn 12 179 vrouwen langdurig arbeidsongeschikt verklaard als gevolg van een psychische aandoening.
Lees meer
3
jul
Ziekenhuiszorg aan huis - Nieuws
Proefprojecten van 'Thuishospitalisatie' worden ook bij ons opgestart.
Lees meer
3
jul
Thuishospitalisatie op komst - Nieuws
Eind dit jaar starten de eerste proefprojecten rond 'thuishospitalisatie'.
Lees meer
3
jul
Pijn kent sekseverschillen - Nieuws
Moleculaire mechanismen achter chronische pijn blijken anders bij vrouwen dan bij mannen.
Lees meer
30
jun
Kankermiddelen kosten 500 miljoen extra - Nieuws
Dure kankermiddelen slokken de komende jaren een steeds groter deel van het geneesmiddelenbudget op.
Lees meer
29
jun
Huisartsen tekenen tegen Maggie De Block - Nieuws
Bijna 2 000 dokters hebben een petitie getekend tegen de derdebetalersregeling van Maggie De Block.
Lees meer
26
jun
Ziekenfondsen kunnen ledenbijdragen beter besteden - Nieuws
De aandacht van de ziekenfondsen in de aanvullende verzekering gaat te veel naar verkeerde projecten.
Lees meer
26
jun
Ziekenfondsen kunnen ledenbijdragen beter besteden - Nieuws
De aandacht van de ziekenfondsen gaat te veel naar het vergoeden van lidgelden voor sportclubs of saunabezoek.
Lees meer
26
jun
Pil tegen verouderen - Nieuws
Verouderen is geen onlosmakelijk deel van het leven, maar een ziekte waartegen je een pil neemt.
Lees meer
24
jun
Opwarming schaadt gezondheid - Nieuws
Ook volgens Barack Obama vormt de opwarming van de aarde een bedreiging voor de gezondheid.
Lees meer
24
jun
Opdivo goedgekeurd door EU - Nieuws
70% meer overlevingskansen dankzij medicijn Opdivo tegen melanoom
Lees meer
24
jun
Bacterie tegen obesitas - Nieuws
Bacteriën kunnen op termijn een nieuwe therapie zijn tegen obesitas.
Lees meer
11
jun
Dure pillen - Nieuws
Nieuwe behandelingen die boven de 100 000 euro per patiënt zullen kosten.
Lees meer
11
jun
Bouwsteen parkinson en MSA ontdekt - Nieuws
Leuvense neurobiologen maken doorbraak in onderzoek naar nieuwe therapieën tegen hersenziektes.
Lees meer
10
jun
Return@Work - Nieuws
Een blended e-health programma helpt werknemers met psychische klachten tot een snellere werkhervatting.
Lees meer
10
jun
Galenusprijs voor Janssen Pharmaceutica - Nieuws
Janssen Pharmaceutica uit Beerse heeft voor de zesde keer de prestigieuze Galenusprijs gewonnen.
Lees meer
10
jun
'Te Gek!?' focust op jongeren - Nieuws
De sensibiliseringscampagne van Te Gek!? focust op jongeren en geestelijke gezondheid.
Lees meer
8
jun
Meer overlevingskansen bij uitgezaaide darmkanker - Nieuws
Darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever zijn het best af met een combinatie van chemotherapie en het lokaal 'wegstomen' van de uitzaaiingen.
Lees meer
6
jun
KU Leuven ontmaskert slapende bacteriën - Nieuws
Hoe komt het dat sommige bacteriële infecties na een antibioticumkuur toch weer opflakkeren?
Lees meer
5
jun
Start zorgkwaliteit.be - Nieuws
Gisteren werd de website zorgkwaliteit.be gelanceerd.
Lees meer
5
jun
Gezondheidsapps op aanraden arts - Nieuws
De rol van digitale technologieën in gezondheidsempowerment blijven toenemen.
Lees meer
5
jun
Screening halveert sterftekans borstkanker - Nieuws
Vrouwen tussen de 50 en 74 jaar die regelmatig worden gescreend op borstkanker, hebben een veel kleinere kans om aan de ziekte te overlijden.
Lees meer
4
jun
Thuistest tegen baarmoederhalskanker - Nieuws
In de strijd tegen baarmoederhalskanker wil de overheid nu ook thuistests gaan gebruiken.
Lees meer
3
jun
Immuuntherapie tegen kanker. - Nieuws
Immuuntherapie wordt in de biotechnologie gezien als 'the next big thing' in de strijd tegen kanker.
Lees meer
2
jun
Erkenning is vaak belangrijker dan schadevergoeding - Nieuws
Voor veel slachtoffers van medische fouten is erkenning vaak belangrijker dan een eventuele schadevergoeding.
Lees meer
1
jun
Week van de Migraine - Nieuws
De ‘Week van de Migraine’ loopt van maandag 1 juni t.e.m. zaterdag 6 juni 2015 in de apotheek.
Lees meer
1
jun
Eclips : primeur voor Vlaanderen - Nieuws
Zorggroep Eclips lanceert vandaag een online psychische hulpverlening, die gratis wordt aangeboden.
Lees meer
30
mei
Serieuze besparing op cholesterolverlagers - Nieuws
Cholesterolverlagers zijn de afgelopen drie jaar 100 miljoen euro goedkoper geworden voor de ziekteverzekering.
Lees meer
30
mei
Nieuwe doe-het-zelftest op komst - Nieuws
Marc Coucke investeert bijna 30 miljoen euro in de ontwikkeling van miLab.
Lees meer
29
mei
Hoe vroeger je hiv behandelt, hoe beter - Nieuws
Wacht niet met behandelen van een hiv-besmetting tot je de eerste symptomen ziet, maar ga er meteen tegenaan.
Lees meer
28
mei
Kies bij pancreaskanker voor groot ziekenhuis - Nieuws
Mensen met pancreaskanker kiezen best uit een zeer beperkte lijst ziekenhuizen.
Lees meer
27
mei
Medische consumptie laagst in Vlaanderen - Nieuws
En de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië neemt opnieuw toe.
Lees meer
27
mei
Overheid doet veel te weinig tegen longkanker - Nieuws
Er zijn jaarlijks 7000 gevallen van longkanker, maar de overheid doet veel te weinig.
Lees meer
21
mei
Dure medicijnen verdelen farmasector - Nieuws
Julien Brabants van GSK vraagt zich af of 'farmabedrijven wereldvreemd' zijn geworden.
Lees meer
19
mei
Meer wordt minder ! - Nieuws
Duizenden gepensioneerden en invaliden houden minder over na verhoging vakantiegeld.
Lees meer
19
mei
Burn-out: Doe de test! - Nieuws
Burn-out wordt sinds 2014 erkend als een beroepsziekte met symptomen die de slachtoffers liever negeren.
Lees meer
18
mei
Hersentumor weg zonder snijden - Nieuws
Hersentumoren verwijderen zonder de schedel open te maken: het is mogelijk, maar nog niet in België.
Lees meer
16
mei
Medicijn tegen gevorderde huidkanker komt naar Europa - Nieuws
Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft een positief advies gegeven om het medicijn Opdivo op de markt te brengen.
Lees meer
13
mei
Naar een betere diagnose en behandeling van CVS - Nieuws
De Kamercommissie Volksgezondheid wil een betere diagnose en behandeling van CVS.
Lees meer
12
mei
Antibioticaresistentie neemt toe - Nieuws
Wetenschappers voorspellen dat tegen 2025 ruim 1 miljoen mensen in Europa zullen overlijden omdat antibiotica geen effect meer heeft.
Lees meer
11
mei
Bijna 13 970 mensen met handicap wachten op hulp - Nieuws
Bijna 14 000 mensen stonden eind vorig jaar op de wachtlijsten van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
Lees meer
8
mei
Trefdag patiëntveiligheid - Nieuws
Tijdens deze dag werd de ruime zorgsector geïnformeerd over de evoluties inzake patiëntveiligheid.
Lees meer
28
apr
Registreer je en win - Nieuws
Registreer je voor 15 mei 2015 op www.bondgenoot.be
en maak kans op een cadeaucheque t.w.v. € 150
Lees meer
21
apr
België en Nederland willen prijzen drukken - Nieuws
België en Nederland gaan samen onderhandelen met farmaceutische bedrijven over de terugbetaling van weesgeneesmiddelen.
Lees meer
21
apr
Mindfulness of antidepressiva - Nieuws
Mindfulness werkt net zo goed als antidepressiva, zo blijkt uit Engels onderzoek.
Lees meer
18
apr
Dag van de Patiëntenrechten - Nieuws
Ziekenzorg en CM vragen aandacht voor belang patiëntendossiers.
Lees meer
25
mrt
Gun chronisch zieke mensen dure medicatie - Nieuws
Hoe kunnen we opboksen tegen bedrijven die exuberante bedragen vragen voor geneesmiddelen?
Lees meer
25
mrt
Eindelijk langere palliatieve zorg - Nieuws
De meeste kamerleden vinden dat palliatieve zorg niet meer beperkt mag blijven tot de laatste levensweken.
Lees meer
24
mrt
TBC niet helemaal verdwenen - Nieuws
De infectieziekte tuberculose - of tbc - is nog altijd niet uit ons land verdwenen.
Lees meer
23
mrt
Gezondheidsdoelstellingen 2015 : 0 op 5 - Nieuws
0 op 5 halen we bij de realisatie van de gezondheidsdoelstellingen 2015.
Lees meer
23
mrt
Jaarlijks 50 euthanasiegevallen om psychiatrische redenen - Nieuws
In 2013 en 2014 is telkens een vijftigtal mensen om psychiatrische redenen geëuthanaseerd in ons land.
Lees meer
21
mrt
Recordverkoop medicijnen - Nieuws
We geven steeds meer uit aan medicijnen, vorig jaar 1 000 miljard dollar.
Lees meer
19
mrt
Euthanasie aanvaard in Vlaanderen - Nieuws
In 2013 overleden in Vlaanderen 2 800 mensen door euthanasie.
Lees meer
19
mrt
Crestor onder vuur - Nieuws
De veelvuldig voorgeschreven cholesterolverlager Crestor, zou andere aandoeningen zoals diabetes uitlokken.
Lees meer
19
mrt
Lymfklierkanker door lekkende borstimplantaten - Nieuws
Lekkende borstimplantaten van de Franse fabrikant PIP verhogen de kans op lymfklierkanker.
Lees meer
19
mrt
Belg minder vaak, maar wel langer ziek - Nieuws
Belgische werknemers melden zich minder vaak ziek, maar als ze ziek zijn, is het voor een langere periode.
Lees meer
17
mrt
Over stoppen met roken - Nieuws
De Stichting tegen Kanker publiceert de meest recente cijfers over rookgedrag.
Lees meer
17
mrt
Dementie verdrievoudigt tegen 2050 - Nieuws
Dementie wordt een probleem dat nauwelijks is te overzien.
Lees meer
16
mrt
750 000 € voor patiëntenorganisaties - Nieuws
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block geeft de Vlaamse en de Franstalige patiëntenorganisaties samen 750 000 euro.
Lees meer
11
mrt
Aantal kankerpatiënten stijgt - Nieuws
Elk uur krijgen meer dan vier Vlamingen te horen dat ze kanker hebben.
Lees meer
10
mrt
Vermijd slaapmiddelen - Nieuws
Zo'n 13 procent van de Vlamingen ouder dan vijftien jaar heeft de afgelopen twee weken slaap- of kalmeringsmiddelen genomen.
Lees meer
10
mrt
Aantal diëtisten is verdubbeld - Nieuws
Het beroep van diëtist is de laatste jaren bijzonder populair geworden bij studenten gezondheidszorg.
Lees meer
6
mrt
Medisch accident zelden vergoed - Nieuws
Het Fonds voor Medische Ongevallen heeft nog maar in 10 dossiers een schadevergoeding uitbetaald aan een patiënt of aan zijn nabestaanden.
Lees meer
6
mrt
Darmkanker doodt dagelijks 9 Belgen - Nieuws
In België is darmkanker één van de meest dodelijke kankers, zowel bij mannen als bij vrouwen.
Lees meer
6
mrt
Stichting Tegen Kanker wil zonnebanken weg - Nieuws
Als het van de Stichting Tegen Kanker afhangt, dan verdwijnen alle zonnebankcentra.
Lees meer
5
mrt
Nood aan chronische jeugdpsychiatrie - Nieuws
Jaarlijks worden in heel België een tweehonderdtal jongeren gecolloqueerd.
Lees meer
4
mrt
Nood aan Europees fonds zeldzame ziektes - Nieuws
Komt er een Europees fonds voor zeldzame ziektes ?
Lees meer
4
mrt
Dreigend tekort aan tandartsen - Nieuws
Tussen 2003 en 2013 daalde het aantal Belgische tandartsen met 4,5 procent naar 7 141.
Lees meer
4
mrt
Eén op tien baby’s te zwaar - Nieuws
Uit studies van de KU Leuven blijkt dat één op de tien pasgeborenen te zwaar is.
Lees meer
3
mrt
Jaarlijks 200 ALS-doden in België - Nieuws
In de laatste tien jaar stierven ruim 2 000 patiënten in ons land, of zo'n 200 per jaar, aan ALS.
Lees meer
3
mrt
Onderzoek naar darmkanker vanaf 50 jaar? - Nieuws
Minister Jo Vandeurzen bekijkt of het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker al kan starten bij 50-jarigen.
Lees meer
2
mrt
13,5 miljoen minder voor gehandicapten - Nieuws
Alle instellingen voor mensen met een beperking kregen bericht dat ze 13,5 miljoen euro moeten inleveren.
Lees meer
28
feb
PAB is "beste beleid" volgens Zero Project - Nieuws
Zero Project heeft het Persoonlijk Assistentie Budget van het Vlaams departement voor Welzijn uitgeroepen tot "beste beleid".
Lees meer
25
feb
Roken schaadt mentale gezondheid - Nieuws
Uit een onderzoek van the University College London blijkt dat roken ook schadelijk is voor je mentale gezondheid.
Lees meer
24
feb
Substitutie werkt besparend - Nieuws
Het verplicht substitueren tot een goedkoper middel bij antibiotica en antimycotica leidt tot een significante besparing, zowel voor RIZIV als voor de patiënt.
Lees meer
24
feb
Nog geen Actieplan Zeldzame Ziekten - Nieuws
Eén jaar geleden lanceerde Laurette Onkelinx het 'Nationale Actieplan Zeldzame Ziekten' dat de zorg voor mensen met een zeldzame ziekte in ons land moest verbeteren.
Lees meer
23
feb
Kanker maakt arm - Nieuws
Elk jaar kloppen honderden kankerpatiënten bij Kom op tegen Kanker aan voor financiële steun.
Lees meer
21
feb
Pillen voor diabetes op komst - Nieuws
Belangrijk nieuws voor mensen met diabetes type2, de meest voorkomende vorm van suikerziekte.
Lees meer
21
feb
Nieuw record ziekteverzuim - Nieuws
Het ziekteverzuim heeft in 2014 een nieuw record gehaald.
Lees meer
20
feb
Dokters en sociale media - Nieuws
De Orde van Geneesheren adviseert artsen voorzichtig om te gaan met sociale media.
Lees meer
19
feb
Eigen zorgpremie voor Brussel? - Nieuws
Brussel overweegt een eigen variant in te voeren van de Vlaamse zorgverzekering.
Lees meer
18
feb
Gebrek aan medicijnen voor blaaskanker - Nieuws
Test-Aankoop kreeg in enkele dagen tijd drie meldingen van patiënten die hun behandeling voor blaaskanker tijdelijk moesten onderbreken.
Lees meer
18
feb
Steeds meer jongeren met diabetes - Nieuws
Steeds meer twintigers en dertigers lijden aan diabetes type 2, de zogenaamde ouderdomsdiabetes.
Lees meer
12
feb
Gezondheidsenquête - Nieuws
De eerste resultaten van de vijfde nationale Gezondheidsenquête (HIS 2013) zijn beschikbaar.
Lees meer
9
feb
Kankerliga wil sigaret uit zicht - Nieuws
Volksgezondheid voerde vorig jaar duizend controles uit bij supermarkten, tabaks- en nachtwinkels.
Lees meer
6
feb
Handelsakkoord EU – VS ondermijnt gezondheidszorg - Nieuws
EU en VS onderhandelen deze week verder over een handelsakkoord.
Lees meer
4
feb
Wereldprimeur : drie ouders voor één kind - Nieuws
In een wereldprimeur keurde het Britse parlement het toelaten van de jongste vorm van medisch begeleide bevruchting goed.
Lees meer
2
feb
Gebruik van antipsychotica : +57% - Nieuws
Het gebruik van antipsychotica is in ons land in acht jaar met ruim de helft toegenomen.
Lees meer
31
jan
Wie geld heeft, krijgt zorg - Nieuws
Steeds meer specialisten wensen alleen nog patiënten uit een eenpersoonskamer te behandelen.
Lees meer
29
jan
Officieel : Griepepidemie is in het land - Nieuws
Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is er officieel sprake van een griepepidemie.
Lees meer
28
jan
Meer subsidies voor Bednet - Nieuws
Bednet, dat langdurig zieke kinderen thuis via een webcam de lessen in hun klas laat volgen, krijgt meer middelen.
Lees meer
28
jan
Wachtlijsten dalen - Nieuws
De wachtlijsten voor personen met een handicap dalen lichtjes, ook in 2014.
Lees meer
28
jan
Leiden pillen tot dementie? - Nieuws
Amerikaans onderzoek bij 3 500 65-plussers toont aan dat een reeks vaak gebruikte medicijnen dementie kunnen veroorzaken.
Lees meer
28
jan
Antistressbeleid gevraagd - Nieuws
Eén op de tien Belgische werknemers kampt met een burn-out.
Lees meer
28
jan
Voltijds werken voor halve ziekte-uitkering - Nieuws
Wie halftijds aan de slag is als vastbenoemde bij de overheid én halftijds als werknemer, wordt beter niét ziek.
Lees meer
28
jan
Via Facebook op zoek naar een nieuwe nier - Nieuws
Roel Mariën uit Boortmeerbeek zoekt via Facebook een nier.
Lees meer
27
jan
België scoort prima voor gezondheidszorg - Nieuws
De gezondheidszorg in België is een van de beste in Europa.
Lees meer
27
jan
Longkanker bij vrouwen neemt toe - Nieuws
Voor het eerst zullen er dit jaar meer Europese vrouwen sterven door longkanker dan door borstkanker.
Lees meer
24
jan
Euthanasie in wilsverklaring neemt toe - Nieuws
24 360 landgenoten lieten in 2014 via een wilsverklaring vastleggen dat ze euthanasie willen als de omstandigheden daar om vragen.
Lees meer
24
jan
Kankerscreeningsplan 2015-2020 - Nieuws
Tijdige opsporing van kanker laat een snelle en minder ingrijpende behandeling toe en verhoogt de overlevingskansen.
Lees meer
23
jan
Vier op de tien Vlamingen slapen slecht - Nieuws
42 procent van de Vlamingen is niet tevreden over zijn slaap. 30 procent spreekt ronduit over een slaapprobleem.
Lees meer
23
jan
Wat met inschakelingsuitkering gehandicapten? - Nieuws
Schoolverlaters krijgen na een jaar in de werkloosheid een inschakelingsuitkering.
Lees meer
22
jan
Prenatale test spoort Hodgkin op - Nieuws
In een prenatale bloedtest ontdekten onderzoekers van de KU Leuven sporen van de ziekte van Hodgkin, de meest voorkomende lymfeklierkanker bij adolescenten en jongvolwassenen.
Lees meer
22
jan
Chemo kan nieren schaden - Nieuws
Kinderen met kanker kunnen schade oplopen aan de nieren als gevolg van de behandeling die ze krijgen.
Lees meer
22
jan
Griepepidemie laat zich voelen - Nieuws
Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid is de epidemische drempel voor griep voor het eerst ruim overschreden.
Lees meer
20
jan
DKV maakt hospitalisatieverzekering duurder - Nieuws
DKV verhoogt de premie voor haar hospitalisatieverzekering.
Lees meer
20
jan
Geneesheren worden artsen - Nieuws
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block moedigt het gebruik van genderneutrale termen aan.
Lees meer
19
jan
Oproep erkenning clusterhoofdpijn - Nieuws
Peter Ketelslegers uit Diepenbeek deed afgelopen weekend een oproep aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block om Horton-clusterhoofdpijn te erkennen als ziekte.
Lees meer
14
jan
Peperduur Soliris opnieuw in het nieuws - Nieuws
Het Riziv voert opnieuw onderhandelingen over het peperdure medicijn Soliris.
Lees meer
13
jan
Let op voor kankertest op internet - Nieuws
De vraag naar genetische tests om een verhoogd risico op borstkanker op te sporen stijgt explosief.
Lees meer
13
jan
Medicatie op maat - Nieuws
De farmasector focust steeds meer op gepersonaliseerde geneeskunde.
Lees meer
9
jan
Nieuw antibioticum op komst - Nieuws
Voor het eerst in tientallen jaren is er nog eens een echt nieuw antibioticum op komst.
Lees meer
7
jan
Ebolavaccin getest op mensen - Nieuws
Janssen, onderdeel van de farmareus Johnson & Johnson, is aan de universiteit van Oxford begonnen met het testen van een ebolavaccin op mensen.
Lees meer
6
jan
Kanker ja dan neen gevolg van pech? - Nieuws
Het vaktijdschrift Science maakte vrijdag bekend dat willekeurige mutaties in de cellen de voornaamste oorzaak van kanker zijn.
Lees meer
1
jan
Dit verandert op 1 januari 2015 - Nieuws
Vanaf 1 januari worden een heleboel nieuwe wetten en maatregelen van kracht :
Lees meer
29
dec
Strengere controle op prijzen hoorapparaten - Nieuws
De vergrijzing van de bevolking leidt tot een forse stijging van het aantal hoorapparaten dat in ons land wordt verkocht
Lees meer
22
dec
Liever beter dan langer leven - Nieuws
Als de burger bepaalt wat het Riziv wel of niet terugbetaalt, dan verkiest hij behandelingen die de levenskwaliteit verbeteren boven therapie die voornamelijk het leven verlengt.
Lees meer
20
dec
Solidariteitsbarometer - Nieuws
Op basis van de antwoorden van meer dan 6.000 mensen, of 1 Vlaming op 1 000, blijkt duidelijk dat mensen in grote mate bereid zijn tot solidariteit.
Lees meer
12
dec
Triest record voor België - Nieuws
In 2014 werden in België ruim 306 miljoen dagdosissen antidepressiva geslikt.
Lees meer
10
dec
Pijnlijn zoekt vrijwilligers - Nieuws
De Pijnlijn is een telefoonnummer waar mensen met pijn terecht kunnen om op verhaal te komen.
Lees meer
2
dec
Immuunmedicijn tegen blaaskanker - Nieuws
Binnenkort beginnen vijf Belgische ziekenhuizen een proef met een veelbelovende immuuntherapie tegen blaaskanker.
Lees meer
1
dec
Steeds meer illegale geneesmiddelen - Nieuws
De douane heeft in 2014 al meer dan 3 300 pakketten illegale geneesmiddelen onderschept.
Lees meer
28
nov
Centrum Revida bestrijdt stress - Nieuws
Sint-Jozefkliniek Bornem startte zonet met een gloednieuw centrum voor de aanpak en preventie van chronische stressklachten : Revida.
Lees meer
27
nov
Taboe op astma - Nieuws
Uit een groot Europees onderzoek, waar ook 303 Belgen met astma aan meededen, blijkt dat er nog een groot taboe op de aandoening rust.
Lees meer
27
nov
Cannabis in de apotheek - Nieuws
Minister van Volksgezondheid De Block wil dat sommige patiënten binnenkort medicinale cannabis in de apotheek kunnen verkrijgen.
Lees meer
26
nov
Sjoemelende thuisverpleegkundigen - Nieuws
Volgens het RIZIV zouden meer dan 140 thuisverpleegkundigen vorig jaar prestaties hebben aangerekend die helemaal niet zijn gebeurd.
Lees meer
26
nov
Test-Aankoop versus farma-industrie - Nieuws
Farmareuzen Roche en Novartis hebben allebei een efficiënt middel tegen een oogaandoening, weliswaar met een verschillend prijskaartje.
Lees meer
26
nov
Tweetaligen verstandelijk langer fit - Nieuws
Uit onderzoek in de universitaire ziekenhuizen van Gent en Brussel blijkt dat mensen die actief tweetalig zijn, de ziekte van Alzheimer met vierenhalf jaar vertraging krijgen.
Lees meer
25
nov
Antabuse werkt niet - Nieuws
Antabuse, het meest gebruikte medicijn om alcoholverslaving tegen te gaan, werkt niet.
Lees meer
21
nov
Vlotter toegang tot woninglening voor chronisch zieken - Nieuws
Chronisch zieken of ex-kankerpatiënten krijgen vanaf 2015 vlotter toegang tot een betaalbare schuldsaldoverzekering bij de aankoop van een woning.
Lees meer
20
nov
Besparingen op welzijn onder vuur - Nieuws
De Vlaamse regering bespaart volgend jaar bijna 250 miljoen euro op welzijn.
Lees meer
20
nov
10% risico op dikkedarmkanker - Nieuws
Vorig jaar werd het eerste bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker in Vlaanderen opgestart.
Lees meer
18
nov
Hoe langer hoe meer resistente bacteriën - Nieuws
De 'klassieke' ziekenhuisbacterie, MRSA, raakt weliswaar beter onder controle, andere resistente bacteriën steken echter steeds meer de kop op, en zijn veel gevaarlijker.
Lees meer
13
nov
Tiende CM-ziekenhuisbarometer - Nieuws
Voor het tiende jaar op rij publiceert CM de gemiddelde ziekenhuisfactuur voor de patiënt.
Lees meer
13
nov
Aantal suikerzieken neemt toe - Nieuws
Een nieuwe enquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) toont aan dat één op de twintig Belgen ouder dan vijftien jaar af te rekenen heeft met diabetes.
Lees meer
13
nov
Kiezen voor goedkoopste - Nieuws
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block legt de huisartsen strengere maatregelen op bij het voorschrijven van medicijnen.
Lees meer
12
nov
Verplichte derdebetalersregeling uitgesteld - Nieuws
De nieuwe federale regering heeft de verplichte regeling derde betaler opgeschoven, naar 1 juli 2015.
Lees meer
12
nov
Een dieet tegen depressie ? - Nieuws
Gesteund door recente wetenschappelijke studies is Dokter Ferreri ervan overtuigd dat een evenwichtig voedingspatroon ervoor kan zorgen dat patiënten sneller van hun depressie genezen.
Lees meer
7
nov
Crème tegen superbacterie - Nieuws
Het Nederlandse bedrijf Micreos heeft een crème ontwikkeld, Staphefekt, die ingezet kan worden tegen de beruchte ziekenhuisbacterie.
Lees meer
5
nov
Langdurig zieken moeten inleveren - Nieuws
Regering schrapt extra uitkering en wil zo € 15 miljoen besparen op de kap van chronisch zieke mensen.
Lees meer
29
okt
Ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen - Nieuws
De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen : tegen 2028 zullen er naar schatting 160 000 alleenstaanden bijkomen, van wie de helft 80 jaar of ouder zal zijn.
Lees meer
29
okt
Killercellen tegen kanker - Nieuws
Wetenschappers van de Harvard Medical School hebben voor het eerst giftige stamcellen ingezet die de aanwezige hersentumor vernietigen.
Lees meer
29
okt
Twijfels over melk - Nieuws
Een grootschalige studie uit Zweden bij meer dan 100 000 volwassenen toont aan dat 60 centiliter melk per dag het risico op botbreuken en sterfte door hart- en vaatziekten verhoogt, vooral bij vrouwen.
Lees meer
27
okt
Orde van Geneesheren wil Dr. Coucke schrappen - Nieuws
Afgelopen week heeft de Orde van Geneesheren de zogenaamde CVS-dokter Francis Coucke op de hoogte gebracht hem definitief uit zijn ambt te willen schrappen.
Lees meer
24
okt
Buikgevoel leidt tot verkeerde diagnose - Nieuws
Vaak krijgen patiënten zonder depressie of met een lichte tot matige depressie antidepressiva. Omdat de arts afgaat op zijn 'buikgevoel' en een verkeerde diagnose stelt, of omdat de arts de pillen bewust voorschrijft.
Lees meer
23
okt
Artsen vrezen schadeclaims - Nieuws
Iemand met diabetes, die onlangs ook een hartinfarct kreeg, zal mogelijk een stuk moeilijker een chirurg vinden die hem wil opereren.
Lees meer
23
okt
Verdubbeling zorgpremie is verkapte besparing - Nieuws
De bijdrage voor de Vlaamse zorgpremie stijgt in 2015 van € 25 naar € 50 per persoon (van 10 naar 20 euro voor lage inkomens), maar daar krijgt de Vlaming niets voor in ruil.
Lees meer
22
okt
Patiënt zal het voelen in 2015 - Nieuws
Het remgeld dat patiënten bij sommige specialisten betalen, gaat volgend jaar omhoog. Zo wordt het remgeld dat de patiënt betaalt, identiek bij alle soorten specialisten: € 12 euro (voor de laagste inkomens € 3).
Lees meer
17
okt
Nieuw : www.begrijpmijnpijn.be - Nieuws
De nieuwe webstek www.begrijpmijnpijn.be werd op 27 september 2014 in het ICC in Gent, tijdens het ‘Forum van de patiënt’, voorgesteld.
Lees meer
17
okt
Nieuwe test eierstokkanker - Nieuws
Wetenschappers aan de KU Leuven hebben een baanbrekende test ontwikkeld om eierstokkanker op te sporen.
Lees meer
15
okt
Preconceptionele screening in Nederland - Nieuws
In Nederland krijgen duizend koppels binnenkort een test aangeboden waardoor ze nog voor de zwangerschap weten of hun baby kans heeft op een ernstige erfelijke ziekte.
Lees meer
14
okt
5 000 jongeren nemen antidepressivum - Nieuws
Iets meer dan 5 000 Vlaamse kinderen en jongeren nemen antidepressiva. Dat is 0,3 procent van alle minderjarigen.
Lees meer
14
okt
Aantal invaliden in tien jaar met helft toegenomen - Nieuws
Het aantal invaliden is in tien jaar tijd met bijna de helft gestegen. Gemiddeld 321 000 Belgen kregen vorig jaar een invaliditeitsuitkering.
Lees meer
14
okt
Uitgaven voor medicijnen dalen - Nieuws
Uit het jaarverslag van het RIZIV blijkt dat we elk jaar meer medicijnen slikken dan het jaar ervoor. In 2012 echter is voor het eerst in vijftien jaar de stijging minder groot.
Lees meer
4
okt
België moet meer werk maken van inclusie - Nieuws
Het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap bracht zonet zijn conclusies uit over het inclusiebeleid in ons land. Een niet zo gunstig rapport, zo blijkt.
Lees meer
4
okt
Facebook gaat de gezondheidstoer op - Nieuws
Apple, Samsung en Google proberen al langer uit te groeien tot de belangrijkste verzamelaars van gezondheidsgegevens van hun klanten, om zo hét gezondheidsplatform van de toekomst te worden.
Lees meer
3
okt
Belgen voelen zich best wel gezond - Nieuws
Sinds 1997 organiseert het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) op regelmatige tijdstippen een gezondheidsenquête bij de bevolking. De resultaten en analyses worden onder meer gebruikt om het beleid te ondersteunen.
Lees meer
3
okt
Ziekenhuizen zijn zelf ziek - Nieuws
De financiële situatie van de Belgische ziekenhuizen is alles behalve rooskleurig. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van Belfius.
Lees meer
3
okt
Bevraging chronisch zieke mensen - Nieuws
Chronisch zieke mensen die van hun behandelende arts vitamines of voedingssupplementen krijgen voorgeschreven, kunnen deelnemen aan een enquête.
Lees meer
2
okt
Charter van de patiënt - Nieuws
1000 chronisch zieke mensen namen afgelopen zaterdag in het ICC Gent deel aan het 'Forum van de patiënt' en kondigden er het 'Charter van de patiënt' af !
Lees meer
2
okt
Steeds meer jongeren emotioneel in de knoop - Nieuws
In 2008 had één op de vier Belgen psychische problemen. Toen al werd er moord en brand geschreeuwd over 'de dramatische cijfers over de geestelijke gezondheid'. Vijf jaar later is de situatie nog erger.
Lees meer
2
okt
Te weinig geconcentreerde ziekenhuiszorg - Nieuws
Het is al eerder gezegd : ziekenhuiszorg moet meer geconcentreerd worden. De praktijk waarbij elk ziekenhuis elke ingreep mag uitvoeren, is achterhaald.
Lees meer
30
sep
Nieuw medicijn tegen longziekte PAH - Nieuws
PAH (Pulmonale Arteriële Hypertensie) is een dodelijke longziekte, die in België 400 mensen treft. Zonder behandeling is de overlevingskans twee of drie jaar. De bestaande medicijnen tegen de ziekte werken niet op lange termijn.
Lees meer
30
sep
Gezondere levensstijl voorkomt hartaanvallen bij mannen - Nieuws
Een open deur eigenlijk, maar het wordt nogmaals bevestigd door een grootschalig onderzoek van het Karolinska Institutet uit Stockholm.
Lees meer
30
sep
Paracetamol toch niet ongevaarlijk - Nieuws
Paracetamol wordt al meer dan 50 jaar gebruikt, en is vandaag de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Ook in België: elk jaar worden er 18 miljoen doosjes verkocht.
Lees meer
30
sep
Nieuw medicijn voor uitgezaaide borstkanker - Nieuws
Er is een nieuw medicijn op de markt dat vrouwen met uitgezaaide borstkanker zestien maanden langer in leven houdt : Pertuzumab.
Lees meer
30
sep
Chemo niet schadelijk voor foetus - Nieuws
Nieuw onderzoek aan de KU Leuven leert dat ongeboren baby's in de baarmoeder door de placenta worden beschermd tegen de schadelijke effecten van chemotherapie.
Lees meer
29
sep
Geneesmiddelengebruik of –misbruik ? - Nieuws
Belgen slikken dubbel zoveel geneesmiddelen als eind jaren negentig. In 1998 gebruikten we met zijn allen 2,540 miljard dosissen. Vijftien jaar later verdubbelde dat tot zowat 4,954 miljard dosissen.
Lees meer
27
sep
Forum van de patiënt - Nieuws
Zaterdag 27 september vindt in het ICC te Gent het Forum van de patiënt plaats.
1000 chronisch zieke mensen uit heel Vlaanderen zullen hieraan deelnemen.
Lees meer
23
sep
Blijf niet te lang thuis met depressie - Nieuws
Mensen die werkonbekwaam worden door depressie moeten tijd krijgen om te genezen, maar de overgang naar opnieuw aan het werk gaan, duurt best niet te lang.
Lees meer
18
sep
Aantal verzekeringen tegen kosten tandarts of orthodontist stijgt - Nieuws
Door niet terugbetaalbare dure ingrepen zoals implantaten en orthodontie koezen steeds meer mensen voor een extra tandverzorgingsverzekering.
Lees meer
18
sep
Link tussen zoetstoffen en diabetes? - Nieuws
Onderzoek waaruit blijkt dat kunstmatige zoetstoffen wel eens tot meer suiker in het bloed kunnen leiden, zorgt voor opwinding bij diabetes-specialisten.
Lees meer
17
sep
Vier op tien Belgen hebben moeite om dokter te begrijpen - Nieuws
Uit onderzoek bij 10 000 leden van de Christelijke Mutualiteit (CM) blijkt dat de 'gezondheidsvaardigheden' van de Belgen onrustwekkend zijn.
Lees meer
17
sep
40 procent meer rugoperaties in 10 jaar tijd - Nieuws
In 2002 vonden er in ons land 19 248 rugoperaties plaats, in 2012 waren er dat al 26.898.
Lees meer
16
sep
Onlinetherapie tegen angst, stress, burn-out - Nieuws
www.mijnkwartier.be is een onlinemodule, waarbij patiënten met psychische aandoeningen kunnen inloggen om iets aan hun probleem te doen.
Lees meer
16
sep
Universitaire ziekenhuizen vragen 60 miljoen extra - Nieuws
De Belgische universitaire ziekenhuizen vragen de toekomstige federale regering extra geld voor hun universitaire opdrachten.
Lees meer
13
sep
Kankertest in anderhalf uur - Nieuws
Gebruiksvriendelijke kankertest kan door snelle analyse vlugger naar een geschikte therapie leiden.
Lees meer
13
sep
Gepaste zorg voor NAH-patiënten? - Nieuws
Te veel jongere patiënten met een niet-aangeboren hersenaandoening verblijven in België in een rust- en verzorgingstehuis voor bejaarden.
Lees meer
13
sep
Ademtest voorkomt nodeloze mammografieën - Nieuws
Via een ademtest van de patiënt kunnen stoffen gedetecteerd worden die op een borsttumor wijzen. Die test kan mogelijk een kostelijke, pijnlijke en onplezierige mammografie vervangen.
Lees meer
12
sep
Verbruik slaap- en kalmeerpillen neemt toe - Nieuws
Het verbruik in België van slaap- en kalmeermiddelen is verontrustend.
Lees meer
11
sep
Dokter Google maakt ons bang - Nieuws
Verouderde, foutieve of verwarrende gezondheidsinformatie op het web maakt mensen soms bang.
Lees meer
8
sep
Rookverbod op werk zorgt voor minder dodelijke hartinfarcten - Nieuws
Jaarlijks zijn er ruim 425 dodelijke hartinfarcten minder dankzij de rookvrije wetgeving.
Lees meer
6
sep
Aantal Belgen met invaliditeitsuitkering neemt toe - Nieuws
Op twintig jaar tijd is het aantal invaliden in ons land met 76 procent gestegen. In 2013 waren dat er ruim 320 823.
Lees meer
6
sep
Te weinig nieuwe huisartsen - Nieuws
Het tekort aan huisartsen wordt wel kleiner, maar is nog niet opgelost.
Lees meer
5
sep
Meer mensen kiezen voor euthanasie - Nieuws
In 2013 werden 1 807 gevallen van euthanasie aangegeven, of 151 per maand. Het werkelijke aantal euthanasiegevallen ligt mogelijk hoger.
Lees meer
4
sep
Geen ereloon-supplementen voor twee-persoonskamer - Nieuws
Verbod op ereloon-supplementen voor tweepersoonskamers bevestigd
Lees meer
4
sep
Dubbele borstamputatie doet niet langer leven - Nieuws
Borstkankerpatiënten hebben geen betere overlevingskansen na een amputatie dan na een borstsparende ingreep blijkt uit onderzoek.
Lees meer
3
sep
400 Lourdesbedevaarders gestrand - Nieuws
400 Vlaamse bedevaarders op weg naar Lourdes stonden zes uur stil in het station van Tourcoing.
Lees meer