Die biologische leeftijd kan tot vijftien jaar verschillen met wat je identiteitskaart vertelt, en een indicatie zijn voor ziektes als alzheimer.
De test, ontwikkeld door Britse, Zweedse en Amerikaanse wetenschappers, gaat op zoek naar de samenstelling van ribonucleïnezuur (RNA). Dat zijn piepkleine moleculen die genetische informatie bevatten en zo de 'echte' biologische leeftijd verraden.
Om de informatie in RNA te ontrafelen, vergeleek het onderzoeksteam huid-, hersen- en spierstalen van gezonde 25-jarigen met het genetisch materiaal van gezonde 65-jarigen. De combinatie van deze data werd toegepast op 107 Zweedse mannen, allemaal rond de 70 jaar oud. Hun 'biologische' leeftijd bleek tot vijftien jaar te verschillen van hun 'chronologische' leeftijd. De mannen zijn opgevolgd om de resultaten van de bloedtest te verifiëren. De proefpersonen met een 'gezonde biologische leeftijd' hadden op 82-jarige leeftijd beter functionerende nieren. Ook scoorden zij hoger op cognitieve testen.
Volgens de onderzoekers biedt de test, die wordt afgenomen met een simpele vingerprik, perspectieven voor het voorspellen, vaststellen en behandelen van ziektes zoals alzheimer.
Deze nieuwe bevinding past in het snel ontwikkelende domein van de 'voorspellende geneeskunde', zegt specialist ethiek en medische filosofie Ignaas Devisch (UGent). 'Het doel van deze geneeskunde is maximale controle verwerven over het eigen leven'.
Bron : De Morgen - 08-09-2015
8
sep