18
mei

Hersentumor weg zonder snijden

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Jaarlijks krijgen tussen de 500 à 600 Belgen te horen dat ze een tumor in de hersenen of het zenuwstelsel hebben. Dat is een zware diagnose. Zo'n tumor wordt immers doorgaans behandeld met een operatie, waarbij de schedel wordt opengemaakt en de tumor gedeeltelijk of volledig wordt verwijderd. Hieraan zijn heel wat risico's verbonden: de hersenen kunnen beschadigd worden en de patiënt heeft achteraf een erg lange revalidatieperiode nodig.
Maar dat hoeft niet zo te zijn. Met speciale, ultrasone geluidsgolven kan een tumor heel precies verhit worden, tot hij uiteindelijk verschroeid wordt, zonder dat de schedel geopend moet worden. De patiënt zou al na één nacht het ziekenhuis kunnen verlaten. Zonder tumor en zonder pijn.
De techniek is momenteel echter commercieel niet levensvatbaar. Er hangt een prijskaartje aan van in de miljoenen. Het onbetaalbare toestel en de onbetaalbare techniek doen denken aan de onbetaalbare 'weesgeneesmiddelen'. zoals Soliris. Ook daar rijst de vraag: hoe diep mogen we in de buidel tasten om een mensenleven te redden?

Bron : De Morgen – 18-05-2015