13
nov

Pak obesitas aan met suikertaks!

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
In 2009 al bleek uit een wetenschappelijke studie dat gesuikerde dranken de grootste oorzaak van het groeiend aantal mensen met obesitas zijn. De auteurs gaven meteen ook aan dat een taks van 1 procent per ounce, iets minder dan een blikje, de consumptie van frisdranken met 10 procent zou terugdringen.

Toch hebben bitter weinig landen daar intussen werk van gemaakt. Gezondheidsdeskundigen grijpen de G20 van dit weekend aan om de wereldleiders te vragen zich over de zorgwekkende cijfers over diabetespatiënten én mensen met zwaarlijvigheid te buigen.

Volgens de Internationale Diabetes Federatie maakt suikerziekte één dode om de 6 seconden. Dat is meer dan HIV, tuberculose en malaria samen.
Wereldwijd hebben 415 miljoen mensen diabetes. Voor obesitas zijn de cijfers nog ernstiger. In 2014 hadden meer dan 1,9 miljard mensen te kampen met overgewicht.

Studies hebben aangetoond dat een suiker- of een frisdrankentaks een positief, afschrikkend effect heeft, net zoals een taks op tabak. Ook het feit dat diabetes- en obesitaspatiënten de kosten voor de gezondheidszorg de hoogte injagen, moet wereldleiders ertoe aanzetten een suikertaks op de agenda te zetten, vinden de wetenschappers.

In België kwam de suikertaks al meermaals ter sprake. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block hakte een maand geleden de knoop door: er komt vanaf 2016 een taks op alle frisdranken. 

De Belgen zijn na de Duitsers de grootste consumenten van frisdranken in Europa. We drinken net geen 124 liter per jaar, twee keer meer dan Frankrijk. Ter info: in een blikje Coca-Cola zit 36 gram suiker, wat overeenstemt met iets meer dan acht suikerklontjes.

Wereldwijd wordt aangedrongen op een suikertaks om zwaarlijvigheid en suikerziekte aan te pakken. De meeste landen beginnen echter met een taks op frisdrank, een zogenaamde sodataks. Zo vermijden ze dat alle voeding en drank waar suiker inzit, wordt belast.

Bron : De Tijd – 13-11-2015