4
mrt

Eén op tien baby’s te zwaar

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op het gewicht van een baby. Maar het gewicht van de moeder speelt wel een grote rol. Vrouwen met obesitas hebben meer kans op te zware baby's. Dat geldt ook voor vrouwen die tijdens de zwangerschap te veel kilo's aankomen. Behalve het gewicht en het voedingspatroon van de moeder spelen ook genetische factoren van de moeder en de vader een rol.
Tegenwoordig kunnen onderzoekers op de echografie al vroeg zien of de baby in de buik obesitas ontwikkelt. Die kennis is interessant voor de uiteindelijke bevalling. Bij te zware baby's zal de gynaecoloog vaker kiezen om een bevalling in te leiden of om te kiezen voor een keizersnede.
Bij een hoog geboortegewicht is er een hoger risico op obesitas, suikerziekte of metaboolsyndroom op latere leeftijd. Gelukkig weten we ook dat dit risico grotendeels omkeerbaar is door de kinderen vroeg een gezonde levensstijl aan te leren. De kennis die uit de jarenlange meting van de Leuvense wetenschappers naar boven is gekomen, moet leiden tot een aantal therapeutische projecten.

Bron : De Standaard – 04-03-2015