20
nov

Strijd tegen mucoviscidose is een missie

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Wanneer dokter Elke De Wachter haar opleiding geneeskunde aanvat, weet ze dat ze richting pediatrie wil. Tijdens de vijfjarige opleiding tot kinderarts, verdiept ze zich in longziekten en toont ze een bijzondere interesse in mucoviscidose. Ze doet ervaringen op in het mucoviscidosereferentiecentrum van het UZ Brussel in Jette, maar ook in het centrum in Groningen en het revalidatiecentrum in De Haan.

‘Ik voelde meteen dat ik iets extra's wilde brengen’, vertelt dokter De Wachter. ‘Ik kende niemand persoonlijk met mucoviscidose, maar door toevallig patiëntencontact wist ik wel dat ik iets voor die mensen wilde betekenen. Vandaag is het ook veel meer dan mijn beroep, noem het een missie’.

Dokter De Wachter krijgt de Gabriella Moortgat Prijs omwille van haar werk bij 'moeilijke diagnoses'. ‘Het is in het geval van muco niet altijd eenvoudig om een correcte diagnose te stellen’, licht de dokter van het UZ Brussel toe. ‘Bij de meeste patiënten geven de tests een duidelijk resultaat, anderen zitten in een grijze zone. En dat is voor zowel de patiënten als hun familie een heel onzekere en dus frustrerende situatie’.

‘Ondertussen hebben we een gestandaardiseerde techniek (de nasaalpotentiaalmeting) om die diagnose verfijnder uit te voeren bij patiënten bij wie er twijfel is, zelfs als de genetische analyse geen zekerheid kan geven. Alleen is die methode ontzettend duur en wordt ze niet terugbetaald door het RIZIV. Bijgevolg is het haast onbetaalbaar voor pati­ënten. Daarom zoeken we zelf fondsen om de diagnose toch te kunnen stellen. De Moortgat Prijs is naast een hele eer dan ook een financiële duw in de rug’.

Dokter De Wachter is niet alleen kinderarts, maar ook een van de drijvende krachten achter het wetenschappelijke onderzoek naar de ziekte. Ze is lid van verschillende commissies en heeft nauw contact met de patiëntenvereniging. ‘We proberen onder meer bij het RIZIV te verkrijgen dat de test terugbetaald wordt. Niet evident, want mucoviscidose is een zeldzame ziekte en er staan nog andere dingen op de agenda’.

Bron : Gazet van Antwerpen/Mechelen – 20-11-2015