Kanker. Iedere dag krijgt iemand in ons land dat zware verdict te horen. "Sommige kankers ontwikkelen zich zonder dat je symptomen krijgt."
"Ik schat dat er in ons land jaarlijks 300 tot 400 mensen overlijden die nog maar een paar dagen wisten dat ze kanker hadden", zegt professor Jacques De Grève, oncoloog in het UZ Brussel. "Als je weet dat er jaarlijks ongeveer 60 000 nieuwe kankergevallen zijn, is dat dus eigenlijk een zeldzaamheid."
Maar hoe kan het gebeuren dat iemand helemaal niet doorheeft dat hij dodelijk ziek is? "Soms kan een kanker heel ver evolueren zonder dat dat een rechtstreekse impact heeft op het orgaan of het hele lichaam. Dat kan bij alle soorten kankers voorkomen. Je loopt dan rond met lever-, borst- of darmkanker zonder dat je je echt slecht voelt", legt De Grève uit. "Enerzijds kunnen dat sluipende kankers zijn die zich over een lange tijd heel traag ontwikkelen. Anderzijds kan de ziekte ook in korte tijd over het hele lichaam uitzaaien en vrij plots lichamelijke problemen veroorzaken."
Volgens De Grève vallen zulke uitzonderlijke kankers bij onwetende patiënten ook in de toekomst niet uit te sluiten. Ook als patiënt kan je weinig doen.
"Als er geen symptomen de kop opsteken, is het natuurlijk moeilijk om alerter te zijn", weet ook De Grève. "Wie deel uitmaakt van een risicogroep, zoals vrouwen boven de 50 wat borstkanker betreft, of personen met een erfelijke vatbaarheid voor kanker, moet zich in ieder geval laten screenen. Dat kan zo veel ellende voorkomen. Wie geen verhoogd risico loopt, raad ik aan om bij een fysieke klacht die langer dan een week aanhoudt naar de huisarts te gaan. Voortdurende hoofdpijn, kortademigheid, een veranderde hoest bij rokers, een ander stoelgangpatroon... Je moet niet meteen beginnen te panikeren als je dat hebt, maar een doktersbezoek kan zeker geen kwaad."
Bron : Het Laatste Nieuws - 11 Jan. 2016
11
jan