1
dec

Gehandicaptensector stemt aanbod meer af op patiënt

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Vandaag bestaan een hele reeks instellingen voor gehandicaptenzorg: een internaat, een bezigheidstehuis, een dagcentrum of een dienst begeleid wonen. Elke instelling heeft haar eigen aanbod en personeel. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen gooit die organisatie helemaal om. Vanaf 2017 krijgen personen met een handicap een financieel 'rugzakje' waarmee zij zelf kiezen voor thuishulp of voor hulp in een instelling.

Die nieuwe logica betekent een aardverschuiving voor de zorginstellingen. De directies van voorzieningen evolueren volgens Vandeurzen naar 'sociale ondernemers'. Om hen de kans te geven zich voor te bereiden op het nieuwe systeem, heeft de Vlaamse regering de wetgeving aangepast.

Vandaag werken de zorginstellingen in een streng kader. Het personeel, het aanbod en de ondersteuningsfuncties van een instelling zijn afhankelijk van het soort instelling. Vanaf volgend jaar kan elke voorziening alle soorten zorg aanbieden, zoals individuele begeleiding, dagopvang of een langer verblijf. Een persoon met een handicap zal niet meer moeten verhuizen als hij intensievere hulp nodig heeft. Een gebruiker hoeft ook niet meer voltijds of halftijds in een instelling te wonen, maar kan elke week kiezen hoeveel nachten hij in een voorziening verblijft.

Het opgelegde personeelskader per instelling wordt afgeschaft. Elke instelling kan voor een bepaald budget mensen aanwerven in functie van de noden. Wie meer verpleegsters wil aanwerven omdat de instelling meer gehandicapten met medische noden heeft, kan dat.

De regelgeving start volgend jaar, zodat de sector zich kan voorbereiden op het nieuwe systeem. Elke persoon met een handicap zal zorg kunnen 'kopen' bij een instelling, waardoor er meer concurrentie zal ontstaan. De verwachting is dat de hervorming ook tot een schaalvergroting en de commercialisering van de sector zal leiden. 'De zelfregie van de ondersteuning voor personen met een handicap is daarmee weer een stap dichterbij', zegt Vandeurzen.

Bron : De Tijd – 01-12-2015