Behandelingen waarvoor patiënten tot dusver naar het ziekenhuis moeten - denk aan een chemo- of een antibioticakuur via een infuus - worden verplaatst naar de woonkamer. Wie vreest dat de zorg daardoor achteruitgaat, heeft het bij het verkeerde eind. Thuis gebeuren er niet meer complicaties of medicatiefouten dan in het ziekenhuis. De patiënten zijn er wél meer tevreden dan in het ziekenhuis. Dat staat in een rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) over thuishospitalisaties.
In andere landen, waaronder Frankrijk, Nederland en bepaalde regio's van Spanje en Australië, is thuishospitalisatie al langer ingeburgerd. De studies die er zijn uitgevoerd over de voor- en nadelen van de zorg binnen de eigen vier muren, hebben de KCE-onderzoekers nu onder de loep genomen en ze spraken ook met stakeholders uit eigen land over thuishospitalisaties. 'Er zijn geen bewijzen dat de zorg thuis minder veilig of doeltreffend zou zijn dan in het ziekenhuis', zegt Patriek Mastiaen, medeauteur van de KCE-studie. 'Sommige patiënten voelen zich thuis wel prettiger. Op voorwaarde dat ze niet worden verplicht om thuis te worden behandeld. Want niet iedereen wil dat een deel van het huis verandert in een ziekenhuiskamer. Het kan ook een belasting zijn voor de andere familieleden.'
In principe zouden wel heel wat patiënten thuis kunnen worden behandeld. 'Zo lang het organisatorisch mogelijk is en de nodige toestellen verplaatst kunnen worden naar de patiënt thuis, is er veel mogelijk', zegt Mastiaen.
De thuishospitalisaties zullen de komende jaren belangrijker worden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block plant een hertekening van het hele ziekenhuislandschap en de financiering van de hospitalen. Die zullen niet langer 'beddenhuizen' zijn waar patiënten onnodig lang verblijven.
Maar of de thuishospitalisaties effectief kosten besparen, is nog onduidelijk, zegt het KCE. Dat zullen studies en pilootprojecten moeten uitwijzen.
Bron : De Standaard - 03-07-2015
3
jul