27
jan

België scoort prima voor gezondheidszorg

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Alleen Nederland, Zwitserland, Noorwegen, Finland en Denemarken scoren beter. Volgens de jaarlijkse Europese rangschikking van het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse dankt België zijn zesde plaats vooral aan de korte wachttijd voor een behandeling. Meestal krijgt een patiënt in België nog de dag zelf een arts te zien. En wie te horen krijgt dat hij kanker heeft, start gemiddeld in minder dan 21 dagen met een behandeling. In andere landen zijn de wachttijden vaak veel langer.
Onze gezondheidszorg wordt vooral geprezen voor zijn toegankelijkheid en vrijgevigheid. Er wordt in België veel geld uitgegeven aan gezondheidszorg en de kwaliteit van de dienstverlening is doorgaans uitstekend.
De scores zijn gebaseerd op een reeks criteria , zoals de uitgaven aan geneesmiddelen, de beschikbaarheid van artsen, de kans op overleving na kanker of een hartaanval, de aandacht voor preventie en het aantal medische behandelingen.
Punten waar meer aan gewerkt zou kunnen worden zijn : het aan banden leggen van het gebruik van antibiotica, betere informatie aan patiënten, meer preventie (vooral wat roken betreft), meer aandacht voor sport op school, minder verspilling door het vermijden van overbodige medische zorgen.
 
Bron : De Tijd – 27-01-2015