16
okt

Kritiek op besparingen De Block

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
In de algemene raad van de Rijksdienst voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering stemden de ziekenfondsen tegen het regeringsvoorstel. Ze reageerden gisteren ontstemd omdat Minister De Block de besparing toch doorvoert.

De Block wordt wel geholpen door enkele meevallers. Zo moet er 176 miljoen euro minder worden uitgetrokken om behandelingen in het buitenland terug te betalen. De indexsprong voor de artsen levert 82 miljoen euro op en op de geneesmiddelenfactuur wordt zo'n 60 miljoen euro bezuinigd. Voorts zijn er enkele kleinere maatregelen, zoals het tijdelijk bevriezen van enkele uitgaven.

Daarnaast maakt de minister ruim 160 miljoen euro vrij om onder meer de informatica in de ziekenhuizen performanter te maken. Maar net daar loopt het volgens de ziekenfondsen fout. CM-topman Luc Van Gorp vindt dat er te weinig geld wordt uitgetrokken voor de eerstelijnszorg, zoals de huisartsen en de thuisverpleegkundigen. 'De eerste lijn kreunt onder een tekort en nu blijkt dat de thuisverpleging 10 miljoen euro moet besparen en dat de uitgaven op de artsenposten bevroren worden', zegt hij.

Bron : De Tijd - 16-10-2015