4
jun

Thuistest tegen baarmoederhalskanker

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De Morgen - 04 Jun. 2015
Baarmoederhalskanker is een ziekte die goed te genezen valt bij een tijdige opsporing, maar wanneer de aandoening pas in een laattijdig stadium wordt ontdekt sterven meer dan 80 procent van de vrouwen eraan. Net daarom krijgen alle Vlaamse vrouwen tussen 25 en 64 jaar sinds 2013 een uitnodiging in de bus om gratis een uitstrijkje te laten nemen om zo de voorstadia van de kanker - het humaan papillomavirus (HPV) - vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Slechts de helft van de geselecteerden gaat hierop in. "Dat moet beter en dus starten we - net zoals bij dikkedarmkanker al gebeurt met een potje voor een staaltje stoelgang - met een thuistest. Zo hopen we vrouwen die wat schroom hebben om naar de gynaecoloog of dokter te gaan voor een uitstrijkje ook te bereiken", zegt dokter Patrick Martens, hoofd van het Centrum voor Kankeropsporing.
De thuistest voor baarmoederhalskanker start dit najaar met een proefproject bij 40000 vrouwen in de steden Antwerpen en Genk, Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen. Geselecteerde vrouwen tussen 30 en 65 krijgen dan een spuitje thuisgestuurd. Bedoeling is dat ze zo zelf een staaltje slijmvlies uit de vagina nemen en dat opsturen naar het labo.

Bron : De Morgen - 04-06-2015