31
jan

Wie geld heeft, krijgt zorg

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Ze reageren daarmee op het verbod uit 2013 op ereloonsupplementen voor patiënten die opgenomen zijn in een kamer voor twee of meer personen.
De aanbieders van hospitalisatieverzekeringen stellen steeds vaker vast dat gerenommeerde specialisten uitvluchten verzinnen om een ingreep bij een patiënt in een kamer voor meerdere personen te vermijden en over te laten aan een assistent. Ook CM ontvangt steeds vaker het signaal dat patiënten gedwongen worden voor een eenpersoonskamer te 'kiezen', als ze door een bepaalde arts behandeld willen worden.
Tegelijk stijgt bij elke renovatie het aantal eenpersoonskamers in de ziekenhuizen. Blijkbaar rekenen de ziekenhuizen erop dat de soms excessieve supplementen toch door de privéverzekeraars worden terugbetaald. Een patiënt in een eenpersoonskamer betaalt een vijfvoud van wat mensen in een meerpersoonskamer neertellen. Volgens de ziekenhuisbarometer van CM ging het in 2013 om gemiddeld 1 391 euro per opname in een eenpersoonskamer tegenover 281 euro in een kamer voor minstens twee patiënten.
 
Bron : De Tijd – 31-01-2015