Uit die studie blijkt dat hartpatiënten die tijdens hun revalidatie vanop afstand opgevolgd worden en updates krijgen via sms of mail, veel gezonder blijken dan patiënten die enkel in het ziekenhuis een behandeling krijgen.
‘Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een van de voornaamste sterfte-oorzaken’, zegt cardioloog Paul Dendale van het Jessa Ziekenhuis ‘Na een hartinfarct is het belangrijk dat de patiënt zijn levensstijl aanpast om herval te vermijden, maar slechts een minderheid slaagt daar daadwerkelijk in op lange termijn’.
Het principe van 'telerevalidatie' is vrij eenvoudig: een patiënt revalideert 'op afstand' met een sensor zoals een stappenteller en die gegevens worden automatisch doorgestuurd naar het ziekenhuis. De patiënt krijgt dan feedback via een e-mail of sms.
Uit de studie blijkt dat de 140 patiënten die aan telerevalidatie deden, hun conditie in zes maanden tijd tien keer zo fel vooruit zagen gaan. En belangrijker: zij werden ook heel wat minder heropgenomen in het ziekenhuis wegens verdere hartproblemen. Dat heeft ook financiële gevolgen. Elke patiënt die via telerevalidatie werd opgevolgd, kostte meer dan 500 euro minder voor de gezondheidszorg. Bij de universiteit werkt men nu aan apps die voor verdere begeleiding moeten zorgen.
Bron : Het Laatste Nieuws – 07-11-2015
7
nov