13
nov

Aantal suikerzieken neemt toe

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Specialisten waarschuwen dat als er niets verandert, het er binnen vijftien jaar dubbel zoveel zullen zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt met grote aandrang om een nationaal diabetesplan op te stellen.
Ongeveer 90 procent van de Belgische patiënten kampt met diabetes type 2. De explosieve groei van dit type is inherent aan onze moderne, westerse leefstijl : slechte eetgewoontes zoals veel vet voedsel in combinatie met te weinig beweging.
Opvallend ook: het aantal patiënten dat wordt behandeld met insuline zit in een dalende trend. Artsen lijken er dus in te slagen om meer patiënten stabiel te houden. Zo'n 80 procent van de patiënten houdt de ziekte in de hand met enkel pilletjes en een aangepast dieet. Dat kan vooral door de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken.
Diabetes kost onze samenleving veel geld : 1.600 euro per jaar voor een suikerzieke met een vroege diagnose, 5 000 euro per jaar voor een patiënt met een late diagnose.
Diabetes type 2 voorkomen vraagt nochtans niet veel geld, wel wat moeite. Onderzoek wijst uit dat Belgen met beperkt overgewicht al de helft minder risico lopen om de ziekte te ontwikkelen door wekelijks 1,5 uur te sporten en 5 procent te vermageren.
Bron : De Morgen – 13-11-2014