18
nov

Sporten verhelpt depressie

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
België is Europees koploper in het gebruik van antidepressiva. Zijn pillen de beste manier om mensen van hun ziekte af te helpen? Niet per se, leert nieuw onderzoek uit Scandinavië, waar meer mensen met depressies kampen dan waar ook ter wereld. Bij lichte tot matige depressie, schrijven Noorse en Zweedse artsen in het artsenblad Läkartidningen, knappen mensen net zo goed op van conditietraining of krachttraining. Let wel: dat geldt niet voor mensen met een zware depressie, al dan niet gecombineerd met psychosen.

De artsen legden alle medische vakliteratuur over het effect van sport op depressie samen en concluderen dat depressieve mensen zich beter voelen als ze in ­beweging komen. Of ze nu gaan wandelen met de hond, hardlopen of een abonnement bij de sportschool nemen: hun symptomen nemen erdoor af. Niet ­alleen krijgen ze meer zelfver­trouwen als ze merken dat training hun prestaties en uithoudingsvermogen verbetert, ze gaan ook beter slapen doordat sporten moe maakt.
Sporten stimuleert daarnaast de aanmaak van heilzame stofjes in de hersenen, zoals dopamine, noradrenaline, serotonine en endorfine. Die helpen bijvoorbeeld om beter met stress om te gaan.

Het effectiefst tegen depressieve klachten zijn volgens de artsen spierversterkende trainingen. Voorts is heil te verwachten van conditietraining (wandelen, hardlopen, fietsen, roeien, gymnastiek of dans.
Voordeel van sport is dat het minder bijwerkingen heeft dan pillen. Daar staat tegenover dat sport in combinatie met medicatie extra beterschap kan opleveren.

Bron : Bijlage “DS2” – 18-11-2015