5
jun

Start zorgkwaliteit.be

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Zorgkwaliteit.be is een nieuwe website die de zorgkwaliteit van ziekenhuizen vergelijkt. ‘De informatie helpt de patiënt om, in overleg met zijn arts, een overwogen keuze te maken', zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Ziekenhuizen kunnen zelf kiezen of ze deelnemen, wat de meeste van de 63 erkende Vlaamse instellingen ook doen. Op de website kun je tot drie ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Voorlopig kan dat alleen voor de kwaliteit van hun behandeling van borstkanker en voor de klanttevredenheid. In de komende maanden wordt de lijst aangevuld met onder meer cijfers over handhygiëne en het geneesmiddelengebruik.

Joost Baert, een van de personen achter de kwaliteitsmetingen, erkent dat de cijfers niet altijd het juiste beeld geven. 'Het is belangrijk dat de cijfers in hun context worden geplaatst en daarom krijgen de ziekenhuizen op de website de kans om hun resultaten te verklaren.' De vraag is evenwel of veel mensen zich gaan bezighouden met het doorploegen van zulke nuances.

Toch is de Vlaamse overheid overtuigd van het belang van het Indicatorenproject, waar de website deel van uitmaakt. 'Dit project was vijf jaar geleden ondenkbaar en zelfs een taboe', zegt voorzitter Dirk Ramaekers. Hij rekent erop dat tegen het einde van het jaar alle ziekenhuizen volledige transparantie geven over de cijfers. De hoop is dat instellingen die slecht scoren maatregelen nemen om hun kwaliteit op te krikken.

Bron : De Tijd – 05-06-2015