21
okt

Meer kanker na in-vitrobevruchting?

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Een team onderzoekers van het University College of London trok de medische dossiers van meer dan 255 000 vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen na. Al die vrouwen klopten tussen 1991 en 2010 aan bij een fertiliteitscentrum voor een behandeling.
Het goede nieuws: de mate waarin die vrouwen daarna met borst- en baarmoederkanker geconfronteerd werden, verschilde niet van die voor alle Britse vrouwen samen.
Maar er was dus ook minder goed nieuws: de behandelde vrouwen bleken vaker eierstokkanker te hebben. Vijftien op de 10 000 vrouwen bleken die kanker ontwikkeld te hebben, versus elf op de 10 000 in een normale populatie. Het risico bleek het hoogst in de eerste drie jaar na de fertiliteitsbehandeling en bij jonge vrouwen.

Professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel, noemt de studie waardevol, maar tegelijkertijd weinig verhelderend. ‘Het is nog altijd niet duidelijk of dat risico nu veroorzaakt wordt door de ivf-behandeling van die vrouwen, dan wel door hun vruchtbaarheidsprobleem. Het kan dat die behandeling ervoor zorgt dat er kwaadaardig weefsel ontstaat, maar evengoed kan het zijn dat die onvruchtbaarheid een symptoom is. We weten niet in welke richting het gaat’.

Dat er met zoveel voorzichtigheid wordt gesproken, heeft te maken met de doelgroep die onderzocht is. Enkel vrouwen die met ivf behandeld werden, zijn in deze studie bestudeerd. ‘Dezelfde studie uitvoeren bij even grote controlegroep is nodig. Bijvoorbeeld bij een groep van vrouwen met verminderde vruchtbaarheid, die niet tot behandeling zijn overgegaan’, zegt experte Petra De Sutter van het UZ Gent. Alleen: die groep vrouwen vinden, is niet vanzelfsprekend.

In Groot-Brittannië gaan stemmen op om vrouwen die ivf ondergaan na de behandeling routinematig te screenen. De Sutter vindt dat geen slecht idee. ‘Ik raad mijn patiënten ook aan jaarlijks een echo te laten maken. Als de kanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is de genezingskans groot’.
Alle vrouwen testen op vruchtbaarheidsproblemen, vindt professor Tournaye te voorbarig. Althans, hij denkt dat vooral gezondheidseconomen dat zullen vinden. ‘Op dit moment is er enkel een associatie met kanker, geen causaliteit. Pas als die er is, zullen zij de kost van zo'n bijkomende screenings verdedigbaar vinden’.

Bron : De Morgen – 21-10-2015