3
okt

Belgen voelen zich best wel gezond

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De resultaten van de nationale gezondheidsenquête 2013 – waaraan bijna 11 000 mensen deelnamen - werden vorige week bekendgemaakt. Ze geven een beeld van het subjectieve aanvoelen in verband met gezondheid en welzijn.
Voelen de Belgen zich gezond ? Dat gevoel wordt weergegeven met een score tussen 0 en 1 - waarbij 1 de beste levenskwaliteit weergeeft. Gemiddeld halen de Belgen boven de 15 jaar 0,81 op deze schaal. Vlaanderen scoort met 0,83 beter dan het Brussels Hoofdstedelijk gewest (0,80) en het Waals gewest (0,78).
Acht op de tien Belgen voelen zich dus in goede tot heel goede gezondheid, hoewel de levenskwaliteit achteruitgaat met de leeftijd. Ook een lagere sociale positie beïnvloedt de levenskwaliteit negatief.
Een belangrijk aandachtspunt zijn de chronische aandoeningen. Meer dan één Belg op de vier van 15 jaar en ouder zegt daaraan te lijden. Het gaat vooral over lagerugpijn, artrose, hoge bloeddruk en een hoge cholesterol.
Ook opvallend is dat In het algemeen emotionele problemen - angststoornissen, slaapproblemen, depressieve gevoelens - de jongste vijf jaar sterk gestegen zijn.
Bron : Artsenkrant – 03-10-2014