6
feb

Handelsakkoord EU – VS ondermijnt gezondheidszorg

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Het Nationaal Intermutualistisch College van ziekenfondsen vreest dat dit akkoord wel eens de fundamenten van onze gezondheidszorg onderuit zou kunnen halen. Het akkoord moet handelsbelangen beschermen. Daarom vragen de ziekenfondsen garanties dat de ziekteverzekering en de gezondheidszorg hun uitzonderingsstatuut behouden. Sluipende privatisering is immers een mogelijkheid. Concurrentieregels krijgen misschien voorrang, wat de kwaliteit én de betaalbaarheid van de zorgprogrammatie in het gedrang kan brengen.
De ziekenfondsen vrezen dat door het akkoord o.a. :
 
  • de farmaceutische industrie beschermd zal worden door langer lopende patenten voor medische procedures: diagnostische tests, chirurgische methoden,...
  • geneesmiddelenreclame voor het grote publiek mogelijk zal worden en dat de regels voor de internetverkoop van medicijnen zullen versoepelen.
  • de overheid schadeclaims op haar bord zou kunnen krijgen wanneer een terugbetalingsregeling in het nadeel van een bepaald geneesmiddel valt.
  • de overheid tot een schadevergoeding zou kunnen veroordeeld worden na een campagne tegen roken, alcohol of ongezonde voeding.
Bron : Artsenkrant – 06-02-2015