1
jun

Eclips : primeur voor Vlaanderen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Zorggroep Eclips is vooral actief in de thuiszorg, de thuisverpleging en de sector van de woonzorgcentra. In al die sectoren komen onze medewerkers mensen tegen die met angsten, depressies of andere psychische problemen kampen', zegt David Larmuseau.
Maar in de regio waarbinnen de zorggroep actief is - Brussel, het Pajottenland, Zuid-Oost-Vlaanderen - is er al langer een tekort aan psychische hulpverlening. 'Mensen moeten minstens een half jaar wachten voor ze in behandeling kunnen worden genomen bij een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Wij bieden hen nu een alternatief', zegt Larmuseau.
Het concept komt uit Nederland, waar onlinehulpverlening in de geestelijke gezondheidszorg al goed ingeburgerd is. Psychiaters, centra voor geestelijke gezondheidszorg en huisartsen verwijzen hun patiënten ernaar door.
Wie zich aanmeldt vanop de website, wordt uitgenodigd om een profiel aan te maken en vervolgens een vragenlijst in te vullen. Daardoor weet een hulpverlener wat er aan de hand is.

'Onze hulpverleners nemen dan ook contact op en maken een afspraak om bij de cliënt aan huis te gaan', zegt Larmuseau. 'We vinden het goed dat er toch minstens dat ene face-to-facecontact is, omdat dit een vertrouwensband schept.'
Daarna biedt de hulpverlener via het webplatform werkmodules aan. Na elke voltooide module kan de cliënt feedback vragen. Het programma van Minddistrict biedt 150 behandelpakketten aan, voor bijna elke psychische aandoening.
Bron :
De Standaard - 01-06-2015