21
mei

Dure medicijnen verdelen farmasector

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
In een opmerkelijk opiniestuk maakt Julien Brabants, directeur Overheidsrelaties GSK, bezwaar tegen een aantal evoluties in de geneesmiddelensector. 'De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is een dure en risicovolle onderneming. Maar het is nog geen vrijgeleide voor farmabedrijven om buitensporige prijzen te vragen', klinkt het.

Brabants vreest dat het draagvlak voor de farmasector onder druk komt. Hij pleit voor rationele consumptie van medicijnen én eerlijke prijzen en wijst erop dat de overheid, die het grootste deel van de factuur van geneesmiddelen op zich neemt, het budgettair moeilijk heeft.
De vertegenwoordiger van GSK, één van de grootste farmagroepen ter wereld, pleit ervoor meer te focussen op volume en minder op de prijs van geneesmiddelen, om de ontwikkeling terug te verdienen. Dat kan door bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen ook in groeilanden op de markt te brengen in plaats van alleen in de rijke westerse landen.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ziet in Brabants' uitspraken een 'bevestiging dat de sector onze visie volgt medicijnen toegankelijk te maken'.

Maar Brabants pleidooi wordt niet helemaal gevolgd door de sector. 'Het is een persoonlijk standpunt van Brabant', klinkt het bij koepelorganisatie Pharma.be. 'We vinden het wel goed dat er een maatschappelijk debat is over het thema.' Woordvoerder Stefaan Fiers blijft erop hameren dat de ontwikkelingskosten van geneesmiddelen erg duur zijn.

De suggestie van Brabants om generische geneesmiddelen goedkoper te maken vindt geen genade bij de fabrikanten van zo'n kopiemedicijnen. 'Daar is niet veel besparing mogelijk. In Nederland leidde zo'n model ertoe dat maandelijks 800 000 medicijnen niet beschikbaar zijn', zegt de sectorvereniging Febelgen. 

Bron : De Tijd - 21-05-15