5
jan

Eerste tests met kunstpancreas

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Bij mensen met 'diabetes van type1' - ook gekend als jeugd­suikerziekte - valt het eigen lichaam de alvleesklier (pancreas) aan. Ze kunnen dan geen insuline meer maken, waardoor hun lichaam niet meer weet wat het met suiker moet aanvangen. Zoiets heeft dodelijke gevolgen, tenzij je verschillende keren per dag insuline inspuit. Een kunstmatige klier die op het juiste moment automatisch de juiste hoeveelheid insuline afgeeft, zou hun leven stukken comfortabeler maken.
Wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten zijn nu zo ver dat ze hun systeem mogen testen bij 240 mensen.

Het toestel reageert niet enkel op metingen van het suikergehalte in het bloed, maar kent zijn gebruiker en diens levenswijze voldoende om die gehalten te kunnen voorspellen. Het toestel houdt ­rekening met suikermetingen, maaltijden, lichaamsbeweging, slaap, stress, hormonen en leverwerking, en geeft dan het juiste bevel aan een insulinepomp. De gebruiker draagt een soort smartphone waarmee hij met het apparaat kan communiceren.

De patiënten gaan het toestel zes maanden dragen, om na te gaan of het veilig en efficiënt genoeg is. Nadien gaan 180 patiënten nog een half jaar door met een meer geavanceerde besturing. Die mikt niet op een welbepaalde suikerwaarde, zoals een kamerthermostaat is ingesteld op een bepaalde temperatuur, maar houdt de hoeveelheid suiker in het bloed binnen een aanvaardbare zone.
De onderzoekers willen nagaan hoe nauwkeurig het suikergehalte in het bloed op de ingestelde waarden gehouden wordt, en of het risico op een 'hypo' (een gevaarlijk lage bloedsuikerwaarde) vermindert, vergeleken met een 'domme' insulinepomp.

Het onderzoek, dat in de komende weken van start gaat, moet een massa gegevens opleveren over het gedrag van mensen en de werking van hun suikermetabolisme om die besturing nog verder te verfijnen.

Bron : Supplément “DS2”, - 05 jan. 2016