4
nov

Epigenetische aandoeningen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Sommige mensen met dezelfde genetische voorbestemming voor een bepaald soort kanker krijgen de ziekte toch niet op dezelfde manier. Dat kan met verschillen in epigenetische signalen te maken hebben. Eén epigenetische schakelaar zou zelfs verschillende kankertypes kunnen veroorzaken. Epigenetische verschillen zouden verklaren waarom sommige mensen beter op chemotherapie reageren dan andere, en minder makkelijk hervallen na een behandeling. Het epigenoom kan door een kankerbehandeling aangepast worden, zelfs op massieve schaal. Het effect daarvan is nog niet duidelijk.
Wetenschappers zijn erin geslaagd het epigenoom van hartspiercellen in kaart te brengen, en na te gaan welke veranderingen tot problemen zoals een chronisch hartfalen leiden.
Nature meldt dat er bij mensen die aan astma lijden op 36 plaatsen op 34 genen een veel lager aantal chemische vlaggetjes hangt dan in normale omstandigheden. Daardoor worden de genen overactief, zodat er gezondheidsproblemen kunnen opduiken.
Verrassend was een rapport in Nature dat een verband legde tussen de ziekte van Alzheimer en epigenetische mechanismen. Gezonde mensen kunnen de aftakeling van hun hersencellen tegengaan door fysiek en mentaal actief te blijven. Vermoed wordt dat de inspanningen epigenetische aanpassingen in de hand werken die hersencellen gezond houden.

Bron : Knack – 04-11-2015