2
dec

Marc Coucke pompt miljoenen in kankeronderzoek

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
‘Oncologie ligt vanzelfsprekend dicht bij mijn roots’, verwijst Coucke naar zijn verleden als oprichter van Omega Pharma. ‘Zowel op het vlak van preventie, detectie als in het genezingsproces hebben we een aantal initiatieven genomen’.

Alychlo investeert 75 miljoen euro in vier innovatieve bedrijven, met voorop het Zwitserse Sophia Genetics, dat via complexe DNA-analyses kanker precies kan diagnosticeren en behandelen. Ook wordt geïnvesteerd in de Belgische start-up miDiagnostics, het Amerikaanse bedrijf MdxHealth en investeringsmaatschappij Droia.

Wat preventie betreft, trekt Alychlo de komende vijf jaar 2,5 miljoen euro uit om de werking van vzw Stop Darmkanker te professionaliseren. Ook Perrigo, het Amerikaanse farmabedrijf dat Couckes bedrijf Omega Pharma overnam, zal de vzw ondersteunen.
Daardoor kan dokter Luc Colemont, maagdarmspecialist in het Sint-Vincentius-ziekenhuis Antwerpen, zich ten volle op zijn preventiewerk storten. Colemont geeft lezingen in binnen- en buitenland en sensibiliseert de bevolking via klassieke en sociale media. Coucke gelooft in het werk van Stop Darmkanker, omdat 95 procent van de patiënten geneest indien de ziekte vroegtijdig wordt opgemerkt.

België staat op de elfde plaats op de wereldranglijst darmkanker: dit jaar overleden al 1 675 aan de ziekte en jaarlijks krijgen 8 000 Belgen de diagnose te horen.

Bron : De Morgen – 02-12-2015