De techniek is ontwikkeld door onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Onderzoeksleider Tom Würdinger spreekt van een revolutionaire doorbraak. ‘Patiënten bij wie de ziekte in een vroeg stadium van de tumor wordt ontdekt, hebben een veel betere prognose. De kans op overleving neemt daarmee iets toe, en de kosten van de zorg nemen af doordat je veel minder lang hoeft te behandelen’.
Er deden 283 patiënten mee aan het onderzoek. Van hen hadden er 39 een niet-uitgezaaide kanker in een vroeg stadium, 189 een uitgezaaide kanker en 55 waren gezond. In 96 procent van de gevallen werden de 228 kankerpatiënten daadwerkelijk onderscheiden van de gezonde controlegroep.
Op dit moment gebruiken oncologen scans en klassieke weefselbiopsieën om kanker te detecteren, maar die technieken nemen nogal wat tijd in beslag, zijn moeilijk uit te voeren en zijn duur. Weefsel afnemen is voor de patiënten een zware methode, en CT-scans hebben het nadeel dat alleen vrij grote tumoren op te sporen zijn, zo zeggen de onderzoekers. Met de nieuwe test kan de uitslag binnen een dag gekend zijn.
Oncoloog Jacques De Grève (UZ Brussel) bevestigt dat bloedonderzoek in de toekomst steeds meer de klassieke, belastende methodes zal vervangen.
De onderzoekers van het VU Medisch Centrum hopen in 2020 met een bruikbare test op de markt te komen.
Bron : Het Laatste Nieuws – 30-10- 2015
30
okt