12
okt

Vlaamse kankerprof wil álle vrouwen laten screenen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
‘Als we alle vrouwen vanaf hun 25ste één keer in hun leven de kans geven zich genetisch te laten screenen, kunnen we snel van start gaan met de juiste behandeling. En dat hoeft dan niet noodzakelijk een preventieve borstamputatie te zijn, zoals bij Angelina Jolie', aldus Jacques De Grève, diensthoofd medische en moleculaire oncologie van het UZ Brussel.
Vraag is natuurlijk hoe realistisch zo'n grootschalige screening is; ons land telt ongeveer 4,1 miljoen vrouwen van 25 of ouder. En een screening kost zo'n 300 euro. Maar volgens professor De Grève is zo'n screening hoe dan ook interessanter. 'Volgens onze berekeningen - in een scenario waar elk jaar zo'n 25 000 vrouwen zich laten testen - zouden zulke screenings ongeveer 7,5 miljoen euro per jaar kosten. Dat is veel geld, maar weet je hoeveel geld de behandeling van 1 000 kankerpatiënten kost op jaarbasis? Al gauw 30 à 40 miljoen. Screenings leveren dus een besparing op. En dan heb ik het nog niet eens over het leed dat je de betrokkenen en hun familie kunt besparen. Je kan al die vrouwen toch niet laten wachten tot zij of een van hun familieleden borstkanker krijgen?'
De professor en zijn team werken volop aan een dossier dat ze zo snel mogelijk willen overmaken aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Bron : Het Nieuwsblad – 12-10- 2015