21
nov

Vlotter toegang tot woninglening voor chronisch zieken

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Vandaag kunnen mensen met een 'verhoogd gezondheidsrisico' soms moeilijk een woning kopen omdat verzekeraars hen een schuldsaldoverzekering weigeren of daarvoor extreem hoge bijpremies vragen. Het gaat niet alleen om chronisch zieken en ex-kankerpatiënten, ook mensen met diabetes, astma, hart- en vaatziekten worden geviseerd. Om dit probleem aan te pakken keurde het federale parlement eind 2009 de wet-Partyka goed. Die wet is echter nog altijd niet in uitvoering omdat o.a. de federatie van verzekeraars Assuralia de wet aanvocht bij het Grondwettelijk Hof. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil echter van geen uitstel of druk vanuit de verzekeringssector meer weten.
Verzekeraars worden vanaf 1 januari 2015 verplicht om elke weigering van een schuldsaldoverzekering of aanrekening van een bijkomende premie expliciet te motiveren. Als de verzekeraar een schuldsaldoverzekering weigert of een premie van meer dan 175% van de basispremie oplegt, kan de consument beroep aantekenen.
Bovendien mag de medische vragenlijst die consumenten bij een aanvraag vaak moeten invullen, geen vragen meer bevatten over het privéleven.
Door de concrete uitvoering van de wettelijke regeling zullen naar schatting 15 000 gezinnen vanaf volgend jaar makkelijker een hypothecair krediet kunnen vastkrijgen.
Bron : Het Belang van Limburg – 19-11-2014