30
jun

Kankermiddelen kosten 500 miljoen extra

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De komende vijf jaar komen tal van nieuwe kankermiddelen tegen onder meer huidkanker, prostaatkanker, kankers in de mond of aan de eierstokken, op de markt. Stuk voor stuk gaat het om middelen die erg goed werken bij een specifieke groep van patiënten en waarvan de terugbetaling dus moeilijk tegengehouden kan worden. Maar tegelijkertijd zijn die kankermiddelen vaak erg duur, precies omdat de doelgroep beperkt is.
Die vernieuwing zal dus geld kosten. Bovendien komen ook steeds meer diagnostische middelen op de markt die worden gebruikt om te screenen of om therapieën zo doelgericht mogelijk toe te passen. Die drijven het prijskaartje nog meer op.
Vandaag gaat ongeveer vijf procent van het Belgische geneesmiddelenbudget (4 miljard euro) naar innovatieve kankerbehandelingen. Een studie van het Vlerick Healthcare Management Centre voorspelt dat dit percentage tegen 2020 bijna zal verdubbelen naar 8,9 tot 9,5 procent.
Om die schok op te vangen, is meer dan 500 miljoen euro extra nodig. En dat in een tijd van besparingen, waarbij de Belgische ziekteverzekering nu vaak erg lang wacht met de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen.

Bron : De Standaard - 30-06-2015