8
sep

UZ Gent schuldig aan verkeerde bestraling

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Tussen december 2005 en september 2006 zijn in het UZ Gent 17 patiënten met een hersentumor bestraald met apparatuur van het Duitse Brainlab, die niet goed bleek te werken. Hierdoor werden de slachtoffers niet op de plek van hun letsel behandeld, maar op 13 millimeter daarvandaan. 'Nochtans was millimeterwerk vereist', zei de rechter. Die duidt het ziekenhuis aan als hoofdschuldige en veroordeelt het tot een boete van 55 000 euro.

Om 'budgettaire redenen' had het UZ besloten om een reeds aangekocht toestel te combineren met onderdelen van Brainlab. Een onveilige keuze, terwijl volgens het gerecht net van een universitair ziekenhuis de hoogste kwaliteit wordt verwacht.

'Het is niet ongebruikelijk dat verschillende componenten met elkaar worden gecombineerd bij medische apparatuur', licht het UZ toe. Door personeelstekort en een hogere werkdruk werd het toestel echter onvoldoende getest. Tegen de tijd dat het defect aan het licht kwam, waren al 17 patiënten bestraald. Negen onder hen zijn intussen overleden. In één geval werd strafrechtelijk bewezen dat de patiënt verwond is door de onopzettelijke fouten.

De nabestaanden reageren tevreden op de strafmaat, maar hebben het nog steeds moeilijk omdat zij toen niet goed geïnformeerd waren. Naast het UZ kregen ook leveranciers en producenten een boete. De betrokken artsen en technici werden niet veroordeeld.

Bron : De Morgen – 08-09-2015