28
sep

Rugpijn en nekklachten nemen toe

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Klachten aan de rug, nek en schouders komen steeds vaker voor. Uit een studie van het Kenniscentrum (KCE) uit 2006 blijkt dat 1,5 miljoen Belgen kampen met chronische rugpijn. Dat komt overeen met 5,4 miljoen ziektedagen en een kostprijs van 1,6 miljard euro per jaar.
Ondertussen zijn we bijna tien jaar verder en er is geen enkele reden om aan te nemen dat die groep kleiner wordt. Integendeel. Vooral dat we veel en lang zitten is schadelijk voor onze gezondheid. De gemiddelde werkmens komt 's ochtends uit bed, schuift aan tafel voor een ontbijt, gaat vervolgens met de auto of de trein naar het kantoor om daar ook een hele dag te zitten. Wie tussendoor geen tijd maakt om te sporten, is gedoemd om rugpijn te ontwikkelen.
Smartphones en tablets die altijd en overal aanwezig zijn zorgen bovendien nog eens voor extra druk op de nek en schouders.
Naast effectieve pijn, oefenen rugklachten ook een serieuze impact uit op sociaal leven. Mensen die kampen met chronische rugpijn kunnen niet lang stilzitten of rechtstaan. Hierdoor kunnen ze moeilijk of niet mee naar een receptie of een barbecue, ze kunnen geen uitjes maken met hun partner of kinderen en kunnen zelfs niet in de tuin werken.
Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat mensen die leven met chronische rugpijn nog minder bewegen waardoor ze meer risico lopen op overgewicht en hart- en vaatziektes.

Bron : Metro - 28-09-2015