27
jan

Longkanker bij vrouwen neemt toe

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Het zat er al een hele tijd aan te komen. Doordat hoe langer hoe meer vrouwen roken, stijgen ook het aantal vrouwelijke gevallen van longkanker. Longkanker is in Europa daardoor nu kanker nummer één bij vrouwen, en steekt daarmee borstkanker voorbij.
Dit jaar zullen er in Europa 14,24 vrouwen per honderdduizend sterven aan longkanker, tegen 14,22 per honderdduizend aan borstkanker. De longkankerdoden zijn in vijf jaar tijd met een tiende gestegen, terwijl de borstkankerdoden in dezelfde periode met een tiende gezakt zijn.
De stijging in longkankers is vooral te wijten aan de Britse en Poolse vrouwen.  Voor de Britse vrouwen komt dat omdat zij al begonnen te roken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun seksegenoten op het continent daarentegen begonnen daar pas in de jaren 60 aan.
Ook al stijgen de longkankerdoden onder vrouwen gestaag, en dalen ze bij mannen, de vrouwen blijven met 14,24 per honderdduizend nog steeds ver onder de 35,98 van de mannen. Bij mannen is longkanker met voorsprong nummer één, bij vrouwen staan long- en borstkanker ongeveer gelijk.
 
Het aantal doden door alle kankers samen bereikte in Europa zijn piek in 1988 : 1 683 000. Sindsdien is dat aantal bij mannen met 26 procent en bij vrouwen met 21 procent gedaald. Door betere preventie, maar vooral door betere geneeskunde. Dit jaar zullen er in de 28 lidstaten van de EU 1 359 000 mensen aan kanker sterven : 766 000 mannen tegenover 592 000 vrouwen.
Ook al is de daling in kankerdoden goed nieuws, zonder het roken zou ze nog veel groter zijn geweest. Roken blijft nog altijd de eerste oorzaak van kanker en daardoor volksvijand nummer één.
 
Bron : Bijlage “DS2” – 27-01-2015