15
okt

Gezond en gelukkig met zesurige werkdag

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Is het zelfs mogelijk zo de productiviteit te verhogen? Sinds vorig jaar past de Zweedse stad Göteborg die nieuwe werkwijze toe op een groep verpleegkundigen in een rusthuis. Daarvoor nam de stad veertien extra werkkrachten aan. De kostprijs bedraagt 800 0000 euro. Na een jaar blijkt dat de werknemers meer tijd en energie hebben. Ze zijn minder gestresseerd en melden zich minder vaak ziek. Bovendien heeft het experiment een positief effect op de balans tussen het werk en privéleven.
Toyota voerde dat model 13 jaar geleden al in en boekte sindsdien een vierde meer winst. Zo merkten ze bij de Japanse autoreus onder meer dat de machines efficiënter werden gebruikt. En het was gemakkelijker personeel aan te werven.
Een ander voorbeeld is Filimundus, een bedrijf uit Stockholm dat apps ontwikkelt. Daar zorgt een hogere motivatie voor meer efficiëntie en focus, waardoor het bedrijf niet aan productiviteit inboet.
De Zweedse liberalen en conservatieven staan kritisch tegenover de hoge kostprijs van de extra werknemers, maar beschouwen de zesurige werkdag wel als een productievere manier om werk te organiseren. Bovendien beweert Mats Pilhem, de onderburgemeester van Göteborg, dat de kosten gecompenseerd worden doordat er minder ziekteverzuim is.
Zo ontstaat in Zweden stilaan een mentaliteitsverandering over het beeld dat een productieve manier van werken automatisch gepaard moet gaan met veel diensturen.
 
Bron : Trends – 15-10-2015