11
jun

Bouwsteen parkinson en MSA ontdekt

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De vondst draait om het eiwit alfa-synucleïne. Onderzoekers botsten op klonters van dat eiwit bij verschillende hersenziektes. Denk aan parkinson, dementie of MSA, een minder bekende ziekte waarbij zenuwcellen in bepaalde zones van de hersenen afsterven. Leuvense neurobiologen hebben nu, samen met Antwerpse en Parijse wetenschappers, ontdekt dat het de vorm van de klonters is die bepaalt welke ziekte je krijgt.
"De klonters stapelen zich op in een hersencel", duidt professor Veerle Baekelandt. "Zodra dit gebeurt, blokkeren ze het normale functioneren van de cel. De eiwitklonters leggen de communicatie van de cel met andere hersencellen lam, en op termijn sterft ze af. "Tot nu toe begreep niemand hoe klonters van hetzelfde eiwit toch tot verschillende ziektes kunnen leiden."
De onderzoekers stelden vast dat het de structuur van de klonters is die bepaalt welke ziekte tot uiting komt. "Vergelijk het met de bouw van een huis", stelt doctorandus Wouter Peelaerts. "Met dezelfde bakstenen - hier het eiwit - kun je verschillende structuren bouwen."
De ontdekking biedt kansen om nieuwe therapieën te ontwikkelen, stellen de wetenschappers. "Met een medicijn dat klontervorming tegengaat, kunnen we in de toekomst misschien een hele groep van hersenziektes behandelen."

Bron : De Morgen – 11-06-2015