23
okt

Schizofrenie inadequaat behandeld?

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Tussen 1997 en 2012 is de verkoop van antipsychotica in België met 122 % gestegen: van 20,4 miljoen standaarddagdoseringen in 1997 naar 45,2 miljoen in 2012. Het gevolg van een drievoudige toename in het voorschrijfgedrag van antipsychotica door psychiaters en neurologen. ‘Wat erop kan wijzen dat meer patiënten juist gediagnosticeerd en behandeld worden’, zo reageren de auteurs van de studie.

Meer dan de helft van deze patiënten nam deze medicatie nog geen 30 dagen lang, 82 % minder dan drie maanden. Slechts 19,8 % van de patiënten (0,65 % van de Belgische bevolking) nam antipsychotica langer dan zes maanden. De meeste patiënten gebruikten antipsychotica dus maar voor een korte periode. ‘Komt daarbij dat antipsychotica slechts in 29,5 % van de gevallen worden voorgeschreven om psychotische stoornissen te behandelen - wat neerkomt op 0,19 % van de bevolking)’, stellen de onderzoekers. Resultaten die volgens hen vragen doen rijzen wat betreft de behandeling van schizofreniepatiënten en patiënten met bipolaire stoornis...

‘Als je weet dat schizofrenie - waarbij antipsychotica de hoeksteen van de behandeling vormen -, een prevalentie heeft van 1 %, dan doen deze resultaten vermoeden dat de meerderheid van de schizofreniepatiënten inadequaat of zelfs niet behandeld worden in België’, verklaren de auteurs. Hetzelfde gaat op voor bipolaire stoornis, die een prevalentie heeft van 1 tot 2 % in België en waarbij antipsychotica eveneens de voorkeursbehandeling vormen. 

Bron : Artsenkrant – 23-10-2015