20
nov

Besparingen op welzijn onder vuur

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Op een budget van iets meer dan 10 miljard euro, betekent dat meer dan 20 procent van de totale Vlaamse besparingsoperatie voor 2015. Concreet gaat het om een verhoging van de bijdrage voor de zorgpremie, de niet-indexering van de kinderbijslag en van de werkingsmiddelen, een verhoogde bijdrage voor de laagste inkomens in de kinderopvang en een besparing op de eigen administratie.
De besparingen komen bovenop eerdere inspanningen. 2016 belooft trouwens weinig beterschap, aangezien een aantal besparingen blijft doorlopen.
Door de besparing komt ook de ommekeer in de gehandicaptensector in het gedrang.
Het kabinet-Vandeurzen erkent dat de komende jaren nog weinig concreet zal veranderen omdat het extra geld er niet is.
Het Vlaams Welzijnsverbond en het Verbond Sociale Ondernemingen trekt fors aan de alarmbel : ‘het gaat om zeer ingrijpende maatregelen die in de eerste plaats gevolgen zullen hebben voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. De opeenstapeling van besparingen betekent voor hen een verlies aan kwaliteit van leven’.
Ook de oppositie schiet met scherp : ‘Deze Vlaamse regering zegt tegen de mensen die zorg nodig hebben: trek uw plan', zegt Elke Van den Brandt (Groen). Volgens Bart Van Malderen (sp.a) zijn de besparingen asociaal en leiden ze tot een omgekeerde herverdeling'.
Bron : De Tijd – 20-11-2014