3
jul

Pijn kent sekseverschillen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Althans bij muizen. Als het verschil zich ook zich ook doortrekt bij mensen, gaat het hele onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen chronische pijn op de schop.
Acute pijn en chronische pijn verschillen sterk van elkaar. Acute pijn wordt opgewekt door noci-receptoren. Via een alarmsignaal reageert het lichaam snel om weefselschade te vermijden. Neem de stimulus weg, en de pijn is weg. Chronische pijn is een heel ander paar mouwen. Dan blijven de noci-receptoren overgevoelig, ook zonder schadelijke stimulus.
Steeds meer wordt duidelijk dat een wisselwerking tussen het afweersysteem en het zenuwstelsel aan de basis ligt van het probleem van chronische pijn.
Onderzoek uitgevoerd in drie verschillende laboratoria toont nu aan dat chronische pijn bij mannelijke muizen op een andere manier ontstaat dan bij vrouwelijke muizen. Wat precies dit seksueel dimorfisme veroorzaakt, is ook voor de onderzoekers voorlopig nog koffiedik kijken. 
Er is dan ook nog heel wat onderzoek voor de boeg om dit volledig op te helderen. Wel wordt al best bij de ontwikkeling van nieuwe pijngeneesmiddelen rekening gehouden met deze sekseverschillen.

Bron : Artsenkrant - 03-07-2015