16
jul

Hospitalisatieverzekering te duur

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Wie alleen voor zichzelf een hospitalisatieverzekering heeft bij een ziekenfonds, betaalt gemiddeld 20 euro per maand. Bij een privémaatschappij is dat meer dan het dubbele: 45 euro per maand, blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De reden dat een pak Belgen toch voor een privéverzekering kiezen, is dat zij een grote waarborg aanbieden. Terwijl ziekenfondsen vaak geen supplementen dekken bij een verblijf in een eenpersoonskamer, doen privéverzekeraars dat wel.
Maar wat blijkt? Bij een privéverzekeraar vloeit 34 procent van de premie naar administratiekosten en winstuitkering aan aandeelhouders. "Als een gezin 900 euro per jaar betaalt, gaat dat over meer dan 300 euro. Dat is onaanvaardbaar hoog", laakt Kamerlid Monica De Coninck (sp.a).
Ter vergelijking: de administratiekost van de ziekteverzekering bedraagt slechts 3 procent. Dat is tien keer goedkoper. Van de hospitalisatieverzekering bij de ziekenfondsen gaat slechts 13 tot 15 procent van de premies naar de administratiekosten. Het kan dus echt wel met minder.

Sp.a hoopt de hospitalisatieverzekering overbodig te maken door de ziekteverzekering - die de staat iedereen aanbiedt - te versterken. "Door jaarlijks collectief 800 à 900 miljoen euro extra in de ziekteverzekering te voorzien, sparen we 1,4 miljard euro uit - want zo veel kost die nu aan de samenleving. Dat komt dus neer op een netto besparing van 500 miljoen euro. Bovendien kan iedereen er dan van profiteren en niet alleen wie een hospitalisatieverzekering heeft afgesloten".

Bron : De Morgen – 16-07-2015