16
dec

Meer vrouwelijke werknemers langdurig ziek

Geschreven door BONDGENOOT ZZ


Het Riziv gebruikt ongewoon scherpe bewoordingen in zijn rapport over de stijging van het aantal langdurig zieken onder de werknemers de afgelopen jaren. "De toename is niet onder controle", schrijft het Riziv. Dat blijkt ook uit de cijfers: nooit steeg het aantal langdurig zieken sneller dan de afgelopen twee jaar. Elk jaar kwam er 7 procent bij, tot
335 000 in totaal nu.
Bij vrouwen zit één op de tien nu al meer dan een jaar thuis. Hun aantal stijgt dubbel zo snel als bij de mannen. De reden om zo lang thuis te zitten is in 35 procent van de gevallen psychische klachten, vooral burn-out en depressie.

"Het aantal bij de vrouwen stijgt sterk omdat vrouwen nu vaker gaan werken dan vroeger", zegt professor Elke Van Hoof (VUB), die gespecialiseerd is in stressgerelateerde aandoeningen. "En ze moeten ook langer werken, want ook bij vrouwen is de pensioenleeftijd opgetrokken. En oudere werknemers lopen gewoon meer risico om langdurig ziek te zijn."

Maar ook in de jongere leeftijdsklassen is het aantal langdurig zieke vrouwen in tien jaar met 60 procent gestegen.
"Een deel van de verklaring is wellicht dat vrouwen een drukke job méér dan mannen moeten combineren met de zorg voor hun gezin", zegt Van Hoof.
Eva Brumagne, directeur bij vrouwenbeweging Femma, bevestigt dat. "Het probleem is gigantisch", zegt ze. "Vroeger werkte de man veertig uur per week en bleef de vrouw thuis om voor de kinderen te zorgen. Nu werkt de man veertig uur en de vrouw vaak óók. Maar in het huishouden, in de zorg voor kinderen is het merendeel van het werk ook voor haar. Daar gaan veel vrouwen aan onderdoor. Dat stopt ook niet eens de kinderen het huis uit zijn: de zorg voor de kleinkindjes is ook vaak werk voor oma, net als de zorg voor zieke of bejaarde ouders."

Femma kwam eind vorig jaar met het voorstel voor een werkweek van 30 uur op de proppen. Dat werd weggehoond: "Onrealistisch en onbetaalbaar", zei parlementslid Grete Remen "Maar hoe betaalbaar is het huidige systeem nog als het aantal langdurig zieken zo sterk stijgt?" vraagt Brumagne.

Bron : Het Nieuwsblad 16-12-2015