27
okt

Charcuterie gelinkt aan darmkanker

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Belgen zijn vleeseters: gemiddeld eten we 90 à 100 gram per dag aan rood vlees en nog eens 30 gram charcuterie of bereide vleeswaren. Te veel, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Willen we ons risico op darmkanker beperken, dan moeten we vlees vaker links laten liggen. Want 50 gram per dag aan bereid vlees, zoals salami, hotdogs of worst, verhoogt de kans om darmkanker te krijgen met 18 procent. Gaat het om rood vlees (van runderen, paarden, schapen en varkens), dan is 100 gram genoeg om het risico met 17 procent te doen stijgen.

Voor de meeste kankerexperts zijn de onderzoeksresultaten van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, een onderdeel van de WGO, geen grote verrassing. Dat darmkanker sterk wordt beïnvloed door voeding en dat vlees daar een cruciale rol in speelt, was eigenlijk al geweten. Maar dat het nu ook officieel is, vinden artsen een grote vooruitgang.

De consumptie van wit vlees en vis werd deze keer niet onderzocht, maar eerdere studies toonden al aan dat gevogelte en vis veel minder kankerverwekkend zijn omdat ze minder hemoglobine bevatten. Die eiwitten afkomstig van de rode bloedcellen, die talrijk voorkomen in rood vlees, zouden aan de basis liggen van darmkanker.
Het doet er in ieder geval niet toe of vlees afkomstig is van de supermarkt of van een bioboerderij, want het is het natuurlijke chemische proces van het vlees zelf dat de oorzaak is van kanker.

Darmkanker is voor vrouwen de tweede meest voorkomende vorm van kanker in België, na borstkanker. Voor mannen komt het na prostaat- en longkanker. Jaarlijks krijgen 8.500 Belgen te horen dat ze darmkanker hebben.

Bron : De Tijd - 27-10-2015