15
dec

Riziv roept op om frauderende thuisverplegers te verklikken

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Bij een controle van de omzetcijfers uit de periode van begin 2012 tot mei dit jaar, heeft het Riziv vastgesteld dat 62 thuisverplegers veel meer aanrekenen dan is toegelaten. Het gaat stuk voor stuk om grootverdieners die jaarlijks meer dan 200 000 euro omzet bijeensprokkelden. Ze slaagden daar alleen maar in door te frauderen. De verplegers rekenden bijvoorbeeld zeven wasbeurten per week aan in plaats van de uitgevoerde vijf. Of ze zetten op papier dat de patiënt extreem hulpbehoevend was, terwijl dat in de praktijk niet zo was.

De thuisverplegers zelf wezen er gisteren op dat de fraudeurs enkelingen zijn, "een kleine groep in vergelijking met de duizenden collega's die wél de regels volgen". Het Riziv erkent dat ook. "Maar persoonlijke verrijking op kosten van de overheid, dat kunnen we niet tolereren", zegt woordvoerder Eric Rossignol. "Als iedereen maar zit te graaien, is de kas snel leeg. Zij die echt hulp nodig hebben, blijven dan in de kou staan." Daarom eist het Riziv nu elke euro terug die onterecht is gefactureerd. De daders riskeren ook boetes tot 150 procent van het foutief aangerekende bedrag, gemiddeld zo'n 48 000 euro.

Daarnaast vraagt de ziekteverzekering aan patiënten om mee een oogje in het zeil te houden. Zij lijden zelf niet rechtstreeks onder het gesjoemel, maar toch rekenen de controleurs op hen. "We hebben zelf amper 35 controleurs. Daar staan 25 000 thuisverplegers tegenover", zegt Rossignol. Sinds kort krijgt de patiënt een soort factuur van zijn thuisverpleger, een overzicht van wat op zijn naam is aangerekend aan het Riziv. "Als daar onregelmatigheden op staan, kan je via het ziekenfonds alarm slaan."

Bron : Het Nieuwsblad – 15-12-2015