18
nov

Hoe langer hoe meer resistente bacteriën

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Er gaat intussen zelfs een type bacterie rond waartegen het laatste redmiddel, een antibioticum met veel bijwerkingen, niet meer helpt.
Het overmatige gebruik van antibiotica, dat al decennia een probleem is, heeft de resistentie uitgelokt. Eén bepaald type bacterie, de CPE-kiemen, baart momenteel het meeste zorgen. De bacteriën komen voor in de darmen en kunnen bloedvergiftigingen, urine- en luchtwegeninfecties uitlokken. Ze zijn gevaarlijk omdat ze een stof aanmaken die krachtige antibiotica afbreken. Die antibiotica kunnen artsen dus niet gebruiken om een infectie met de bacterie te bestrijden.
De CPE-kiemen zijn in Europa aan een felle opmars bezig. Het probleem is het grootst in Griekenland en Italië, waar antibiotica al te kwistig worden voorgeschreven.
Een goede handhygiëne is niet voldoende om het probleem onder controle te krijgen. Volgens Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is er een nieuw actieplan rond antibioticaresistentie in de maak is, waarbij we het antibioticumgebruik moeten beperken en artsen overtuigen minder antibiotica voor te schrijven.
Bron : De Standaard – 18-11-2014