2
apr

Vrijwilligers leveren medicatie aan huis

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Het idee voor SOS Pharma komt van Kruibekenaar Hubert De Gendt. Hij is nu al actief als vrijwilliger bij de mindermobielencentrale. "Ik breng regelmatig oudere mensen naar de dokter of het ziekenhuis en zij bleken soms problemen te hebben om in het weekend aan geneesmiddelen te geraken. Een dokter van wacht komt wel aan huis, maar daarna moet je het zelf geregeld krijgen dat iemand om je medicatie gaat. Bij senioren en minder mobiele mensen geeft dat vaak problemen. In de week kan je wel eens aan een buur vragen om bij te springen, maar in het weekend is de apotheek van wacht soms tot twintig kilometer ver."

Kilometervergoeding
De Gendt kaartte het probleem aan bij de seniorenraad en Ziekenzorg, waarvan hij respectievelijk ondervoorzitter en voorzitter is. "Mijn voorstel kon rekenen op heel wat enthousiasme, maar het heeft wel nog een jaar geduurd voor alle administratie in orde was. De vrijwilligers moeten immers omnium verzekerd zijn en ook een kilometervergoeding krijgen. De gemeente is gelukkig tussenbeide gekomen."

SOS Pharma zat intussen ook al samen met de apothekersbond en de huisartsenkring. "Er is afgesproken dat de huisarts van wacht beoordeelt of de medicatie dringend is en kijkt of een patiënt hulp nodig heeft", legt De Gendt uit. "Indien nodig schakelt de arts onze vereniging in."

Hij hoopt in mei van start te kunnen gaan met het systeem. "Ik heb al een viertal vrijwilligers gevonden, maar er zijn er tien nodig, zodat iedereen een keer per maand een shift op zich kan nemen, van vrijdagavond tot zaterdagavond en op zondag."
Apotheker Paul Van Deun is het project erg genegen. "We hebben als apotheek weinig vat op de wachtdienstregeling, want die wordt overkoepelend geregeld. Maar het klopt dat je soms tot twintig kilometer moet rijden en dat is natuurlijk een probleem voor wie niet mobiel is", zegt hij.

De Gendt ziet de groep senioren en minder mobielen nog niet snel kleiner worden in de gemeente. "En dus zal ook het probleem van de wachtdienstregeling alleen maar groter worden. We hopen voldoende vrijwilligers te vinden, die mee willen werken."

Een vrijwilliger is van dienst op vrijdag van 18.30 tot 21.30 uur en op zaterdag van 9.30 tot 21.30 uur. Een andere vrijwilliger is van dienst op zondag van 9.30 tot 21.30 uur. Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Hubert De Gendt op 03/774.33.40, 0499/16.86.32 of hubertdegendt@hotmail.com.

Bron: Het Laatste Nieuws 2 April 2016